Revizor érkezik hozzánk

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott kritikai portál, a Revizor 2008. január 1-jén került ki először "bevetésre". A születés és a támogatás oka legalább kettős: annak a felismerése, hogy a friss és sokféle kulturális újdonságra kiterjedő kritika ritka, másfelől szükség volt az NKA-döntések szakmai elemzésére, kritikai visszajelzésére. A Revizor napilapos tempóban frissülő kritikai portál: az NKA által támogatott produkciókat teszi szakmai kritika tárgyává - vagyis semmi más nincsen az oldalán, mint kritika, beszámoló, értékelő írás; a tervek szerint egy évben öszszesen legalább ezer.

Október végén 900-nál tartott a megjelent kritikák száma. Ez a menynyiség nagyjából tízszerese egy "normális" havilapban megjelenő kritikák számának. Bár nyilván nem igazolja vissza a különböző kulturális programok hallatlanul nagy mennyiségét, de közelítően tükrözheti a kulturális kínálat szerkezetét.

A kulturális kritika nem csak azt igényli, hogy igényes szakemberek "gyártsák le" a cikkeket, véleményeket. Legalább ennyire szükség van ebben a műfajban is olvasóra. A szokványos kritikai lapok olvasottságát figyelembe véve Magyarországon nagyjából ötezerre becsülhető azok száma, akiket a magas művészetről, közművelődésről, nívós kulturális eseményről szóló szakmai kritika érdekel. Ezt messze meghaladja a Revizor látogatóinak száma: júniusban a rendszeresen visszatérő havi olvasók száma elérte a tízezret, azóta ez a szám tovább növekedett. (A "kattintások" száma természetesen ennek a többszöröse.)

Bár a cikkek egyes kulturális területek közötti megoszlása is jól tükrözi a magyar kulturális kínálat szerkezetét, a Revizoron megjelenő írások olyan területekre is elkalandoznak, amelyek ritkán vagy szinte sohasem témái a műkritikának. Így nemcsak a különböző előadó-művészeti események vagy könyvek kerülnek bonckés alá, de a környezetkultúra, a közgyűjteményi események vagy a különböző fesztiválok egyaránt.

A górcső alá vett kulturális események és produkciók túlnyomó többsége örömmel, de legalábbis belenyugvással fogadja az elemzést - bármi legyen is a tartalma. Ez némi reménnyel tölthet el mindenkit kritikai közéletünk állapotával kapcsolatban. És fontos a kritika kritikája is: mindig kell változtatni, apróbb-nagyobb újításokra, bővítésekre van szükség; de a Revizor változatlanul kritikában utazik: www.revizoronline.com.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.