Új könyvtárak, amerre a szem ellát

Kilenc új bibliotékát nyit 2013-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ahol kevesebb könyvet kölcsönöznek, viszont egyre többen neteznek: a látogatók fele a monitorok előtt ül.

A következő öt évben - 2002-ben indított programját folytatva - tovább korszerűsíti 57 egységből álló hálózatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK). Néhány tagkönyvtárat összevon, kilenc újat épít, másik kilencet pedig felújít - tudtuk meg az intézmény főigazgatójától.

Fodor Péter érdeklődésünkre közölte: az újbudai Bazsalikom utcai könyvtár a felépülő közösségi házban, nagyobb alapterületen kap helyet, az Etele úti a 4-es metró végállomásánál épülő új központba költözik, a mostaninál ugyancsak lényegesen nagyobb térbe. Terézváros könyvtárait integrálják, az új intézményt egy ma még nem ismert helyre költöztetik.

Zuglóban szintén terveznek egy vadonatúj könyvtárat, méghozzá a Bosnyák térre szánt városközpontba vagy mellé, és Bel-Buda is gazdagabb lesz egy tudástárral/virtuális könyvtárral - az elképzelés szerint ez az egység a Millenárison működne. Óbuda új könyvtárát a Flórián tér közelében nyitják meg a terv szerint, a Fő téri és a San Marco utcai filiálék összevonása után, a kerület által tervezett új közösségi házban.

Az Angyalföldön építendő közösségi házban is berendeznének egy új bibliotékát, és úgy látják, hogy Nagytétényben ugyancsak elkelne egy nagyobb alapterületű könyvtár. Soroksáron is van mit tenni, az ottani könyvtár elhelyezése nem igazán ideális; ebben a kerületben is lesz tehát változás.

A felújítandó könyvtárak listáján a Boráros téri, a XV. kerületi Eötvös utcai, a Rákosfalva parki, a III. kerületi Füst Milán utcai, és Bajáky Elemér utcai, a palotai Szűts István utcai, a Krisztina körúti, a csepeli Vénusz utcai és a Kőbányai Pataky könyvár szerepel. A FSZEK a programhoz szükséges összeget saját büdzséjéből, fővárosi és kerületi hozzájárulásokból és pályázati pénzekből teremti elő.

Fodor Péter elmondta: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak tavaly 5,2 millió látogatója volt, ez nagyobb szám, mint a korábbiak. A növekedés azonban nem a könyvek iránti érdeklődés élénkülését jelzi, könyvet kevesebben olvasnak helyben is, és kikölcsönözve is. A számot a virtuális könyvtárhasználók dobták meg: a látogatók fele internetezik.

A FSZEK a következő öt évben Budapest meghatározó intézménye akar maradni, új arculattal, logóval és intenzív marketinggel, mindent, amije van, hozzáférhetővé tesz minden látogatója számára, az esélyegyenlőtlenség mérséklése jegyében. A könyvtárakat kulturális közösségi térként akarják működtetni - tette hozzá a főigazgató. (B. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.