Gibanica - sósan, édesen
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók:
Sósan: 2 csomag rétestészta, 500 g túró, 400 g tejföl, 2 db tojás, 1 dl tej, 2 kk. tengeri só
Édesen: 2 csomag rétestészta, 500 g túró, 300 g tejföl, 100 g barna nádcukor, 1 kk. őrölt fahéj, 10 szem aszalt szilva, 2 db tojás, 1 dl tej, csipetnyi tengeri só
A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A hozzávalókat mixerrel jól összekeverjük. A keveréknek sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Egy tepsit kiolajozunk, majd egy rétestésztalapot belefektetünk.
A többi lapot összegyűrve a túrós keverékbe mártjuk, és a tepsibe tesszük. Így folytatjuk, míg a keverék el nem fogy. Elsimítjuk, és (ha édesen készítjük el, akkor a feldarabolt aszalt szilvákat a tetejére tesszük, majd...) két darab rétestésztalappal zárjuk. Néhány helyen késsel megszurkáljuk, megkenjük a tetejét tojással, és 25 percig sütjük.