Színházórák Szabolcsban

Színházórákat tartanak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagjai: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településein olyan iskolákba látogatnak el, ahová halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Olyanok, akik csak nagy ritkán jutnak el színházba.

Egy véletlennel kezdődött, még az előző évadban. Fazekas István, a nyíregyházi színház színész-rendezője meghallotta, amint egy tanár a Peer Gynt című előadás után megrója a diákjait, mondván, rosszul viselkedtek a nézőtéren. Az előadás közelben álló rendezője viszont úgy gondolta: a fiatalok viselkedése nem neveletlenséggel magyarázható - csupán azzal, hogy gyakorlatlan nézők.

Kiderült ugyanis, hogy közülük sokan életükben először voltak színházban. A színész-rendezőből kibújt a tanár: felajánlotta, szívesen mesél egy rendhagyó órán arról, menynyire fontos szerepet játszik a színházban a néző. Így lett. A tiszaberceli iskolában beszélgetett a diákokkal a színházról, majd az osztály Nyíregyházán megnézte a Száz év magány című előadást, amelyben Fazekas is játszott.

- Annyira jó volt aznap este a közönség, hogy kiszaladtam elköszönni a gyerekektől. Láttam, ők is nagyon boldogok - emlékezett vissza Fazekas István. Később elmesélte a történetet egyik barátjának, Virág Györgynek, aki tovább adta azt egy közös barátjuknak, Polgár Andrásnak. Polgár nevéhez több alapítvány is köthető: az egyik a Polgár Krisztina Alapítvány az esélyegyenlőségért - ezt főleg hátrányos helyzetű roma gyerekek támogatására hozták létre -, a másik a Summa Artium, amely művészi kezdeményezéseket támogat.

Fazekas István a Polgár alapítvány munkatársának, Szőke Juditnak a szakmai segítségével kidolgozta a projektet, amit 2,6 millió forinttal támogat a Summa Artium alapítvány, fedezve mintegy 360 gyerek buszköltségét is. Baktalórántházai, mátészalkai, nyírbátori és tiszaberceli szakiskolákban, szakmunkásképzőkben már megtartották az első színházórákat. Fazekas beszélgetett a diákokkal a darabról, a színészek és a közönség kapcsolatáról, arról, hogy milyen az, ha együtt hozzák létre az előadást.

- A gyerekek nagyon élvezték az órát. Tetszett nekik, hogy igazi színésszel beszélgethetnek, kérdezgették a munkájáról, a színjátszásról, és már alig várják az előadást - mondta Vékonyné Tóth Éva, a Mátészalkai Szakképzőiskola és Kollégium Déry Miksa tagiskolájának magyartanára, ifjúsági felelőse, aki 90 tanítványával éppen most készül Nyíregyházára. Az Amadeus című darabot nézik meg a jövő héten.

A második félévben Gerle Andrea és Olt Tamás színész tart órákat a diákoknak, majd a Valahol Európában című előadást láthatják a gyerekek.

- Feladata-e a színháznak a tanítás? - kérdeztük Fazekas Istvánt.

- Mindenképpen! - hangzott a válasz. - Ha egy színház a jövőjére gondol, akkor több úton is keresnie kell a kapcsolatot a közönséggel. A színház az a hely, ahol nagyon látszik, ha nem működnek együtt a partnerek, de csodás élményt ad, ha az együttműködés sikeres. Aki úgy gondolja, a színház csak annyi, hogy a néző ül a nézőtéren, a színész játszik a színpadon, majd ha lemegy a függöny, mindenki hazamegy - annak befellegzett.

Fazekas István Antonio Salieri szerepében, Peter Shaffer Amadeus című darabjában
Fazekas István Antonio Salieri szerepében, Peter Shaffer Amadeus című darabjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.