Stuttgartban az Uránváros

Az egyházzenei hagyományoktól az Újmecsekalja (Uránváros) lakótelep történetéig és a helyi irodalmi életig számos pécsi sajátosságot, kulturális értéket mutat be az a november 20-ig tartó rendezvénysorozat, amelyet a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ szervez Németország Baden-Württemberg tartományában.

Nemrégiben tettük szóvá, hogy a világ legnagyobb könyvvásárán, Frankfurtban legutóbb nem jelent meg a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program - holott a városnak egyebek mellett könyvkiadója, irodalmi folyóirata is van, ezek szerzői között több is jól ismert Németországban -, miközben a díszvendég törökök nagy reklámot szerveztek a Péccsel egy időben EKF-város Isztambulnak. Nos, a helyzet javul. A stuttgarti magyar intézet 2010-ig minden évben lehetőséget teremt Pécs bemutatkozására. Az idei rendezvények nyitányát tegnap este tartották meg a fellbachi városházán Christoph Palm polgármester, Csák Ferenc kulturális államtitkár és más meghívottak részvételével.

A következő rendezvény éppen a Jelenkor folyóirat és kiadó bemutatkozása lesz Stuttgartban, Ágoston Zoltán főszerkesztő, Csordás Gábor kiadóigazgató, Darvasi László író, Szijj Ferenc költő részvételével. Pécs ugyanitt szerepel a helyi népfőiskola Hagyományos Kultúrák Napja című rendezvényén is. Különleges bemutatkozásnak ígérkezik a stuttgarti Dengler Galériában megnyíló kiállítás, amely Belső nézet, élet a szocialista utópiában címmel a kelet-berlini Karl-Marx-Allee és a pécsi Uránváros történetét eleveníti föl. Mindkettőt az államszocialista rendszer reprezentatív lakóhelyeként alakították ki munkások számára. Ám a Karl-Marx-Allee (az ötvenes években: Stalinallee) egyfajta szocreál "pompát" képviselt, a pécsi lakótelep viszont inkább kertvárosias, meghittebb hangulatot árasztott.

A későbbiekben a pécsi egyházzene megújítójaként ismert Szamosi Szabolcs orgonaművész ad koncertet a fellbachi Pál-székesegyházban, valamint 12 festőművész-doktorandusz kiállítását nyitják meg a stuttgarti magyar intézetben.

Keresztury Tibor, az intézet igazgatója elmondta lapunknak, a Pécsről szóló programokat, akárcsak a többit, helyi partnerek közreműködésével szervezik. Az intézet az elmúlt két évben hálózatszerű kapcsolatokat épített ki német kulturális intézményekkel, és ma már alig tudnak eleget tenni a meghívásoknak. Mintegy hatvan magyar programot szerveznek évente. A stuttgarti magyar intézet igazgatóját nemrég kulturális-politikai nagydíjjal tüntette ki Fellbach városa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.