Örömből száll az ének

A Budapesti Ifjúsági Kórus évadjait rendesen egy nagy gulyáslevesparti indítja, később közösen megünnepelt születésnapok következnek, sőt kóruskarácsony és farsang. - Számunkra a közösség legalább annyira fontos, mint a szakmai munka - mondja Gerenday Ágnes, a BIK vezetője. - A kórustagok érzik: bármilyen nehéz napon legyenek is túl, itt mindig egy biztos menedék várja őket.

A legkülönbözőbb életkorú tagokkal működő BIK azonban távolról sem csupán baráti társaság, hanem az egyik kiemelkedő színvonalat képviselő hazai vegyes kórus: ennek ellenére jóformán minden támogatást nélkülözve kénytelen létezni.

A Budapesti Ifjúsági Kórus elődjét, a Munkaerő-tartalékok Kórusát (későbbi nevén: KISZ Művészegyüttes Központi Kórusa) a Liszt-díjas karnagy, Lantos Rezső alapította még 1950-ben. Már a kezdeti időszak is sikeres: a formáció számos rangos európai fesztivál első díját hozza haza, emellett sok honi szerző ajánlja műveit a kórusnak, illetve a neves karnagynak. 1977-től, Lantos korai halálát követően a szintén Liszt-díjas Strausz Kálmán látja el a kórusvezetői feladatokat, és ezen időszakban a majdani BIK már szerves részévé válik a hazai oratóriuméletnek. 1996 óta áll az énekkar élén Gerenday Ágnes. A Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusával közösen - Elisabeth Fuchs karmester és a Junge Philharmonie Salzburg felkérésére - Franz Schmidt Das Buch der 7 Siegeln című oratóriumát adta elő Linzben, illetve Salzburgban. - Az előadás kapcsán megjelent kritikák a mű nehézségi fokát az Eiger északi falának megmászásához hasonlították, és külön kiemelték a két kórus remek teljesítményét - meséli Gerenday. Az énekkar ráadásul az utóbbi három évben, Bach és Händel műveivel az előkelő salzburgi Mozarteumban is felléphetett, közösen a zseniális fiatal osztrák karmesternő zenekarával. Emellett állandó szereplője a kétévente megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitó hangversenyének, rendszeresen közreműködik különböző állami rendezvényeken, sőt szívesen segédkezik könnyűzenei előadóknak is.

Mindezek ellenére a BIK egyetlen állandó segítségét - egy ingyen rendelkezésükre bocsátott próbateremmel - a Rajkó Oktatási és Művészeti Alapítvány jelenti. Ez utóbbi a Talentum Nemzeti Kisebbségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a Táncművészeti, Zeneművészeti Szakképző Iskola és Kollégium fenntartója is egyben, de Rottenbiller utca 16-22. alatti épületén ezentúl is jó néhányan osztoznak. Távolról sem az alapítványon múlik tehát, hogy a BIK méltó körülmények között készülhessen.

Ettől függetlenül tény: hiába számít műfajában kiemelkedő színvonalúnak, a Budapesti Ifjúsági Kórus számára a kapott támogatás és a puszta létezés hosszú évek óta egy és ugyanaz; egyetlen állandó segítségét az ingyen próbaterem jelenti. Hiába lép fel rendszeresen a legrangosabb helyeken - legutóbb például Mozart Requiemjével a Szentháromság téri Mátyás- templomban -, támogatottsága egyetlen komoly jele csupán maga a tér: az a hely, amely nélkül az ének egyáltalán fel sem hangozhatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.