Néhány exponált kiállítás

Minden jel arra mutat, hogy fényben és árnyékban különösen gazdag ország vagyunk; ha nem így volna, tudnánk-e előmutatni ennyi fotográfust?

A Fotóhónap 2008 - Dialógus című programsorozaton több mint 50 fotókiállítás látható novemberben. Az elképesztő mennyiségben elénk tárt felvételekből kitűnik: a szerzők között akadnak igazi zsenik, profi szakmunkások, egyszerű fényhalászok, és elvétve, de akad közöttük huncut színesfény-tolvaj is.

Többségben vannak persze a kitűnő fotóművészek, és hogy erről meggyőződjünk, nem is kell mind a félszáz tárlatot bebarangolnunk. Első lendülettel elég ellátogatnunk a Fotóhónap 2008 központi helyszínére, a Király utcai VAM Design Centerbe, ahol hat bemutatót és több mint 600 felvételt tekinthetünk meg. Úgy tűnik: a programsorozat szervezője, a Magyar Fotográfusok Szövetsége ide koncentrálta a különlegességeket. A szövetség idősebb alkotóinak kollekcióját, valamint a Kinyílt fiókok című tárlatot, amelyen az MTI hatalmas archívumából nemrég előkerült, az ötvenes éveket bemutató fotók láthatók. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, továbbá a kortárs szlovák, lengyel, cseh művészek kiállítását, amely mintegy az előző ellenpontjaként a jelenkor költői megfogalmazását mutatja.

Az, akinek a fentiek megtekintése után még nem káprázik a szeme, további fontos kiállításokat is megtekinthet. Csak találomra: a legjobb természetfotósok munkáit a Magyar Természettudományi Múzeumban, Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festőművész fotogramjait Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban, Vancsó Zoltán Állófilmek című kiállítását a Budapest Galéria Kiállítóházában, Czeizel Balázs digitális nyomatait az ELTE Egyetemi Könyvtár dísztermében, a tudományok területére kalandozó művészfotókat az A22 Galériában, a Camera Obscura, azaz a lyukkamera segítségével készített képeket a Mai Manó Házban, és még hosszan sorolhatnánk.

A kérdés persze most, a hetedik Fotóhónap kapcsán is felvetődik: kell-e ennyi (amúgy többségében tényleg kitűnő) kiállítást elénk lapátolni, ki tudunk-e hámozni valamit ebből a szédítő egyvelegből? Szász Endre mondta egyszer: egy kiállításon hat képet képes értelmezni, elemezni, egyáltalán: tisztességes figyelemmel megnézni. Most nem hatot, hatszázat vagy több ezret nézhetünk meg, úgyhogy tanácsos kellő alapossággal válogatni, akár a www.fotohonap.hu internetes portál segítségével finnyásan szelektálni.

Kálmán Kata Úszásoktatás című képe az MTI tárlatáról
Kálmán Kata Úszásoktatás című képe az MTI tárlatáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.