Múzsák és Csókok - III.

A KSH 2008. január-június hónapban, Magyarországon kiadott szépirodalmi művekre vonatkozó adatai alapján ezen a héten két kérdésre keressük a választ. Mennyire befolyásolja a könyvkiadást, illetve a könyvek iránti érdeklődést a kötelező olvasmányok köre? Labdába rúgnak-e a "klasszikus" kortársak a "sztárokkal" szemben?

Első ránézésre megállapíthatjuk, hogy a könyvkiadást, ezen belül különösen a magyar szerzők műveinek kiadását jelentősen befolyásolják a kötelező olvasmányok. A magyar szerzők kiadott műveinek 41 százaléka iskolai tananyag. Ha ehhez hozzáadjuk azokat a verses- és mesekönyveket, amelyek ugyan nem kötelező olvasmányok, de egy "rendes" ovis vagy iskolás generációról generációra találkozik velük, úgy ez az arány több, mint 50 százalék. A kiadott könyvek listájából az is kiderül, hogy a kötelező olvasmányok évtizedek óta ugyanazok: például az Ablak zsiráf, vagy a Gőgös Gúnár Gedeon példányait évről évre újra ki kell adni. A magyar szerzők verseit vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a lakosság jelentős része elsősorban az iskolában "barátkozik" meg a versekkel A kiadott verseskötetek több mint 90 százaléka olyan - egy-egy szerzőtől származó gyűjteményes - kötet, amelyre szükség van a sikeres érettségihez.

A külföldi szerzők kiadott műveiből csupán két százalékot tesz ki a "kötelezők" köre. Ez jelentős részben abból - az előző Nagyítóban már megállapított tényből - ered, hogy azok több mint háromnegyede szórakoztató szépirodalom (lektűr). Arról persze csak hallomásból vannak információink, hogy sok elszánt tanár, a már egyébként is a kiadási listát vezető varázslótanonc kalandjaival akarja megkedveltetni az olvasást. Vajon Harry történetei előbb-utóbb bekerülnek a kötelezők közé?

A kortársak műveivel kapcsolatos vizsgálódás bizakodásra ad okot. A kiadott magyar klasszikus szépirodalmi művek 62 százaléka született élő szerző tollából. Ha azonban a külföldi szerzők klasszikus szépirodalmi műveit vesszük számba, ez az arány csupán 12 százalék. Ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény, hogy a kortárs szépírók köteteivel közel azonos példányszámban adtak ki olyan "sztorikat", melyek szerzője nem író, hanem médiasztár.

Olvasni öröm, s ezt Magyarországon is sokan tudják, vonhatjuk le a végkövetkeztetést az elmúlt hetek vizsgálataiból. Ahhoz azonban, hogy a megszerzett élmény ne csak pillanatnyi legyen, jobban meg kell válogatnunk, hogy milyen könyvet veszünk a kezünkbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.