Dankó Pista és a tudósok

A temetők falai mögött rejlő "kulturális örökség" iránti érdeklődést mi sem jelzi jobban, mint hogy a budapesti Fiumei úti temetőt bemutató album immár második, bővített kiadását is megérte. Mégis, az alig ismert, hogy az ország egykori nagy személyiségei közül hol nyugszik, aki nem a fővárosban alussza örök álmát.

Vidéki sírkertjeink közül e szempont alapján kiemelhető a szegedi Belvárosi temető, ahol jelenleg több mint harminc díszsírhelyet látogathatnak sorra a múlt emlékei iránt érdeklődők. A Tisza-parti város és az ország két olyan jeles írója nyugszik itt például, mint Tömörkény István és Móra Ferenc, akik a múzeumigazgatói székben is egymást követték. A város sem tett különbséget köztük: mindkettőjük sírja fölött szinte egyforma fekete márványkereszt magasodik. A magyar költészet nagy alakja, Juhász Gyula díszsírhelye ugyancsak itt található, születésének 120. évfordulójára, 2003-ra a város feketemárvány burkolattal borította a poéta nyugvóhelyét.

Szegeden áll a '48-as reformnemzedék egyik vezető személyisége, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere, Klauzál Gábor családi sírboltja. A Belvárosi temető őrzi továbbá Reizner János történész hamvait, aki a múlt század elején szegedi múzeumigazgatóként a helytörténet-kutatás magasiskoláját teremtette meg. Megformálásában is kiemelkedik a város valaha volt irányítói közül Kállay Albert síremléke - az egykori főispán nagy szerepet játszott Szegednek az 1879-es árvizet követő újjáépítése irányításában. Egész parcellasort töltenek meg az 1945 utáni városvezetők sírjai, többük műkő fejfáján lassan pereg le az ötágú csillagról a vörös festék...

Szeged zenei élete mindig híres volt, ezt visszatükrözi a Belvárosi temető is. A régi bejárat mellett fogadja az idelátogatót Dankó Pista síremléke, amely alatt a jeles cigányzenész és nótaszerző örök álmát alussza hű felesége, Joó Ilonka oldalán. E sírkert lakója Vaszy Viktor is, aki országos hírű karnagyként sem hagyta el kedves városát tartósan soha. És az egyik, időben legutolsó díszsírhely is művésznek jutott: Gregor Józsefet, a kiváló baszszista operaénekest temették bele 2006-ban.

A városról itt is bebizonyosodik, hogy tudásközpont. Számos egyetemi tanár, profeszszor, köztük sok akadémikus nyugszik a kopaszodó fák alatt, Szőkefalvi-Nagy Bélától, a XX. századi magyar matematika egyik legnagyobb alakjától Beretzk Péterig, a Fehértó madárvilága avatott kutatójáig.

Akadnak aztán sírok, amelyekhez a szegediek különös történeteket fűznek. Ilyen például annak a borbélymesternek a monumentális keresztje, aki - állítólag - megütötte a főnyereményt a lutrin, s ettől kapott szívszélhűdést. De itt nyugszik közös fehérmárvány sírban a jó nevű cukrászcsalád négy tagja is, akik másfél évtizede együtt váltak kegyetlen gyilkosság áldozataivá.

Míg Szegeden számos utazási iroda működik, köztük olyanok is, amelyek szakrális látnivalók, templomok bemutatására szakosodtak, a Belvárosi temetőbe nincs szervezett idegenvezetés. Kérdésünkre azonban több helyen is megerősítették, hogy egyéni vagy csoportos érdeklődés esetén szívesen megszervezik ennek a "kis panteonnak" szakértő vezetővel történő meglátogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.