Távolról sem fekete

Természetesen némiképp más fénytörésbe helyezi ezt az új házat, hogy nyáron az egyik legrangosabb európai építészeti magazin, az A10 címoldalas újdonságként mutatta be. Örökös önbizalomhiánytól szenvedő nemzeti egónknak természetesen jólesik egy ilyen európai simogatás, az építészeti magazinfotók ismert felstilizáltságában tényleg iszonyú jól mutat cool sötét homlokzata, a függőfolyosók fény-árnyék játékai, és a lepattant ferencvárosi környezetből kiragadva olyan, mintha nem is nálunk állna.

Önkormányzati lakóház a Práter utcában

Mintha nem is nálunk állna
Mintha nem is nálunk állna

De itt áll, méghozzá alig száz méterre attól, ahol a ledózerolt régi és az épülő új Józsefváros egy felvonulási területtől kettéosztva találkozik, és láttunk mi már sok karón sok varjút, de a sétából közelebb érve tényleg elállhat a lélegzet.

Nem nagyon, csak kicsit, és rövid időre, hiszen mégsem valami imázsfényező multicsoda előtt állunk - ez mégiscsak egy sima lakóház.

Amely nem is olyan sima. Feketeségétől például rögtön, az első fotója után tartottam, mert ami fotogénül bizserget egy építészeti magazinban, nem biztos, hogy élőben is átjön - mondjuk a nagyon is VIII. kerület lakosainak. Ők biztosan nem Hawaii vagy a Kanári-szigetek vulkanikus rögfeketéjére asszociálnának például, aztán közelről kiderül, egyáltalán nem fekete ez, sőt. A homlokzatot burkoló kerámialapok (téglák?) a barna mindenféle - olykor már-már meleg - árnyalatában játszanak, az egész pedig egyszerre visszafogottan elegáns és skandinávosan egyszerű.

Két tömbje legalább egy dupla telket foglal el ugyan, mégsem ül rá a környezetére: követi a régi házak szintmagasságát, ugyanakkor többféle teret is nyit az errefelé szokásos, szigorúan zártsoros utcabeépítésben. Nálam a legnagyobb piros pont azért a térelrendezésért jár, amellyel a két új szárny közötti kis zöld udvarba szinte belekomponálták a mögötte lévő tömbbelső öreg fáját, és mellesleg közkinccsé tették annak a hátsó óvodaudvarnak az eddig félig zárt szépségét.

Aztán a homlokzatról még egyszer. Rég láttam ilyen dinamikus, mégis egyszerű frontképet: legyen az erkély vagy ablak, minden falnyílás azonos méretű, ugyanakkor a rácsokkal, a csapóhídszerűen, hetykén előreálló erkélyekkel és esőfogó szemöldökökkel mégis különös ritmust kap. Szelíden átütő hatását mutatja, hogy a beköltözöttek "továbbépítkezései" nemhogy rontanának az összhatáson, inkább erősítik azt: a beépített műanyag redőny éppúgy hozzátesz, mint a parabolaantenna vagy az erkélyekre került gyékényborítás, bútor, madáretető, biciklik és persze az örök magyar leanderoptimizmus.

Az építészeti fotókon természetesen a két tömböt összekötő, függő közlekedőhidak tűnnek a legimponálóbb elemeknek - én mégis úgy érzem, a tervezők (Kis Péter Építészműterme) itt engedtek leginkább az attraktivitás csábításának - és akaratlanul is a funkcionalitás kárára. Az esőnek szabadon kitett függőfolyosók oldalain a rozsdacsík már rövid idő alatt megjelölte, hol vannak a hegesztések, és lehet ugyan ilyenkor meg a lépcsőház beázásakor hibáztatni a magyar építőket, de annak a tervezőnek, aki Magyarországon dolgozik, nemcsak ismernie célszerű a hazai építőipar határait, de talán azt is tudnia kell, minél vékonyabb a cérna, annál könynyebben szakad.

Állunk tehát az új lakóház előtti - természetesen ez is tervezett - kiöblösödésben, hunyorgunk, ahogy a pillanatnyi napfény újabb árnyalatokat hoz elő a barna burkolótéglákból, és kénytelenek vagyunk megállapítani, ez az egész a valóságban is legalább annyira izgalmasnak látszik, mint európai körítéssel egy szakmai magazin lapjain. És Balázs Mihály Pázmány egyetemi tömbje után ez már a második maradandóan emlékezetes épület itt, a lassan átalakuló Práter utcában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.