Régészblog Egyiptomból

A világhálón is nyomon követhető a Szépművészeti Múzeum által szervezett nemzetközi régészetei expedíció munkája. A http://www.lahun.blogspot.com/ oldalon napi frissítésű beszámolók, fotók segítségével az érdeklődők képet kaphatnak az egyiptomi el-Lahun falu melletti rommezőn zajló régészeti munkálatokról, s betekintést nyerhetnek a nyolcfős expedíció mindennapjaiba.

A kutatócsoport egy történetileg jelentős, ám erősen veszélyeztetett egyiptomi lelőhely régészeti kutatására vállalkozott. Az expedíció a Kairótól délre, a Fájjum-oázis bejáratánál, a mai el-Lahun falu melletti rommező régészeti, geodéziai és magnetometriai vizsgálatát tűzte ki céljául. Az expedíciót Horváth Zoltán, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa irányítja, társdirektora Asraf Zein Elabidin el-Szenusszi egyiptomi régész.

Az el-Lahun Survey Project négyéves programjával a Szépművészeti Múzeum most első ízben vállalkozik arra, hogy bekapcsolódjon az Egyiptomban zajló régészeti kutatásokba. A blog egy bejegyzése szerint II. Szeszósztrisz halotti templomának Petrie által feltárt előudvara erősen megrongálódott, a burkolat mészkőlapjait a közelmúltban kitermelték. Ugyanakkor az újonnan feltárt részek dokumentálásával majdnem duplájára nő a templom megismerhető területe. A kutatások során különböző építészeti elemek és szépen faragott relieftöredékek gazdagították a leleteket, utóbbiak fontos adalékot szolgáltatnak a templom ikonográfiai programjának rekonstruálásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.