Összeszedik magukat a fesztiválok

A nemrég megnyitott fesztiválregisztráció egy hiánypótló felmérés és a majdani minősítési rendszer kiindulópontja. Ez lehet az átlátható, tervezhető támogatási szisztéma startköve is.

A www.fesztivalregisztracio.hu adatlapját bármelyik eseménysorozat kitöltheti. A jelentkezőnek például olyan kérdésekre kell válaszolnia: tagja-e hazai vagy nemzetközi szervezetnek, hány településen, hány helyszínen, milyen rendszerességgel rendezi meg a fesztivált. Kutatják: mi a fő műfaji jellemzője, hány programja van, reklám- és marketingszempontból volt-e fontos kapcsolata a turizmussal. Mi a célcsoport, valamint hányan látogatják, mennyi a fizető nézők száma. "Nem nyilvános adatként" használják a költségvetés számait (kiadást és bevételt), sőt még az is titkos, kik a művészeti és szakmai tanácsadók.

A kérdőív - hosszú egyeztetéssel - az országos fesztiválszövetségek összefogásával készült. Ezek a szervezetek delegálták a Szakmai Intéző Bizottság (SZIB) öt tagját. Feladatuk - többek között - a regisztráció irányelveinek meghatározása, egyeztetése, koordinálása.

- Minél több szervezet tölti ki az űrlapot, annál pontosabb képet kapunk a hazai fesztiválokról: a műfaji megosztottságról, a közönségről, a gazdálkodásról - mondja a Magyar Fesztiválszövetség és egyben a SZIB elnöke. Márta István szerint 3000-3500 eseménysorozatról lehet szó: művészeti fesztiválok, gasztronómiai események, de a tájnapok is ide tartoznak. Az ingyenes, önkéntes regisztrálás nemcsak statisztikaként fontos, hanem minősítési rendszer bázisa is lehet, amelynek metódusát szintén a SZIB dolgozza ki.

A regisztrálás, majd a minősítés eredménye a fesztiválpályázatok elbírálásában is nagy szerepet játszhat. Sőt, megvan már erre az első kísérlet. A korábbi évekkel ellentétben most időben, már az őszszel meghirdette pályázatát az NKA Kiemelt Kulturális Programok Kollégiuma (az Önkormányzati Minisztériummal karöltve). A kiírás szerint a 700 millió forint szétosztásakor előnyt élvez minden regisztrált fesztivál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.