A gyilkolás gyönyöre a tengeren

Nem tudnak semmit! Tudták, hogy a csatahajó elnevezés olyan katonai úszójárművet jelöl, amely alkalmas arra, hogy csatasorban harcoljon? S hogy ez a történet valamikor a XIX. század közepén kezdődött? Na, ugye.

Peter Hore, a szerző természetesen brit. Természetesen az. Én pedig irigylem, és nagyra becsülöm az angolokat, mert szisztematikus aprólékossággal teszik fel az életüket olyasmire, amire "józanabb" nációk sohasem gondolnának.

Ezzel szemben itt van mindjárt ez a Peter Hore, aki nem mellesleg kapitány, és aki 1962 és 2000 között 38 évet szolgált az angol királyi haditengerészetnél. Miután "kiszolgált", nyugodtan ülhetett volna a babérjain, ehelyett nem volt rest, és amellett, hogy teleírja a szak- és nem szaksajtót a hajózásról írott dolgozataival, még összehozott öt könyvet is.

Ezek egyikét tarthatja az Athenaeum jóvoltából kezében most az olvasó. Csatahajók enciklopédiája - ilyen egyszerű a címe, ám ez a sima címkézés ne tévesszen meg senkit. A tartalom! Több mint 550 ragyogó fénykép és remekül megfogalmazott, minden részletre kiterjedő, ám egy percig sem unalmas szaktörténeti elemzés a hadihajók "feltalálásáról", arról a hihetetlen mérnöki teljesítményről, amely ezeket a húsfaló kolosszusokat létrehozta. Hore kapitánynak volt miből merítenie, bámulatos mennyiségű tudást halmozott fel az évtizedek során. Ideje is volt rá, hogy rendszerezze, amit közzétesz: 150 hajó megépítésének leírását, olyan nélkülözhetetlen információk öszszegzését, mint a vízre bocsátás ideje, a méretek, a fegyverzet, a sebesség, a teljesítmény, a híres csaták és hadműveletek - az utolsó öbölháborús bevetésekig.

Ha egy szemerkélő vasárnap délután kellő érdeklődéssel és alázattal végigmazsolázzuk ezt a ragyogóan tálalt könyvet, tényleg megtapinthatjuk azt a gigászi erőfeszítést és leleményt, amelyet az emberi agy másfél száz év alatt kifejtett, hogy tökéletessé, már-már gyönyörré emelje a gyilkolást a tengereken.

Athenaeum, 256 oldal, 7990 forint

A szépséges Iowa, amelyről egész hajóosztályt neveztek el
A szépséges Iowa, amelyről egész hajóosztályt neveztek el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.