Monografikusan, csak haladóknak

A címlapon a globális hőemelkedést legbanálisabban szimbolizáló kép: sarki jégtáblák sodródnak valahonnan valahová. A hátoldalon pedig a megújuló energiaforrások kézenfekvő példájaként egy kép tucatnyi szélkerékről. Lám, mit tettünk és mit tehetünk, hogy ez ne menjen így tovább! A két ikon között azonban kétszáztíz oldalnyi tudományos, de minden pontján érthető okfejtést olvashatunk.

A brit újságírónő a svéd Svante Arrheniustól indít, aki már 1896-ban megjósolta, hogy a gyárak által égbe küldött szén-dioxid megemelheti a Föld hőmérsékletét. A jóslat azóta bebizonyosodott, már csak a melegedés mértékén vitatkozhatunk. Lehet két Celsius-fok, de lehet négy is. Hamarosan olyan forróság köszönthet ránk, mint 130 ezer éve. Akkor a Temzében vízilovak lubickoltak. Hogy honnan tudjuk, mi volt régen? Több kilométer mélyről kiemelt sarki jégminták elemzéséből, üledékekből. Vagy például Canaletto festményeiből. Velencei képeinek elemzéséből kiderül, hogy a XVIII. század eleje óta a dagály szintje hatvan centiméterrel emelkedett a vízre épített városban. Emelkedik az másutt is. Dekoratív térképek mutatják, hogy mi vár Bangladesre, Szingapúrra vagy éppen a kisebb szigetországokra. Víz, víz, víz.

A változó klíma ma még beláthatatlan mértékben formál újra mindent. A növények és az állatok vándorútra kelnek, keresik a számukra élhetőbb környezetet. Hasonlóan az emberek is, akik a tengerpartokról magasabban fekvő területekre költöznek, vagy éppen olyan helyre, ahol elegendő ivóvíz van.

A könyvet elnehezíti a politikai vonulat, a különféle egyezmények ismertetése, a megannyi szám, a lehetséges forgatókönyvek következményei. Erénye, hogy bár brit klaviatúrán született, a magyar kiadó több ponton is belecsempészet hazai adatokat. Környezetvédelmi szakokon és felelősen gondolkodók polcain ez azért alapkönyv.

Totem, 208 oldal, 6980 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.