Nem csak dióhéjban

Székely Attila már gyerekként tudta, hogy a lélekkel fog foglalkozni. Hiszen talán ez az egyetlen olyan része az embernek, amely valóban a végtelennel kacérkodik.

Persze, azt maga sem sejthette, hogy immár elismert egyetemi docensként és kutató pszichológusként kétezer oldalas enciklopédiába próbálja majd összeterelni a lélekről való tudásunkat. Mindazt, amit a tudományok, filozófia és a vallások felhalmoztak maguknak. A nagy mű fele már el is készült.

- Ez egy igazi hungarikum lesz, mint a Rubik-kocka vagy a tokaji aszú - magyarázza lelkesen, hiszen eddig még sehol sem jelent meg a lélekről hasonló jellegű, átfogó munka. Az enciklopédia a maga kétmillió leütésével először magyar nyelven, majd angolul jelenne meg, később pedig bizonyos részei az internetre is felkerülnének.

A Székely főszerkesztésével készülő tudástár mintegy hatvan nagy szócikkben boncolgatja az emberi hit és tudomány kiindulópontját. Valójában, amikor magunkra kérdezünk, az emberi élet eredetére és értelmére, akkor valamiképpen mindig a lélek mibenléte érdekel bennünket. Az enciklopédia ezen kérdések és válaszok öszszegzését adja majd. Az ősember hitvilágától, a görög mitológián át a kereszténység és iszlám alapvetéséig. Székely már eddig is neves magyar és angol egyetemi tanárokat, szakembereket vont be a szócikkek megírásába: Szigeti Jenő, Kránitz Mihály, Hegyi Dolores, az indiai dzsanaizmus szakértője, Christopher Key Chapple, az egyiptológus Luft Ulrich dolgozott már kedvelt szakterületük összefoglalásában.

- Honoráriumot, sajnos, még senkinek sem tudtam fizetni - avat be Székely az enciklopédia befejezésének legfőbb akadályába. Mivel Székely a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, eddig az MTA biztosított neki különféle ösztöndíjakat, melyek azonban csak a legalapvetőbb munkák elvégzését, a szerkezet kialakítását fedezte, ám mára ez a forrás is elapadt. Jelenleg 15-20 millió forint szükséges még a befejezéshez, ebből ki lehetne fizetni a szócikkek honoráriumát és lehetne toborozni szerzőket a még hiányzó részekhez: nincs még megfelelő ember a kínai és japán hitvilág vagy épp a dél-amerikai vallások kifejtéséhez. Ilyen feltételek mellett már egy, legfeljebb másfél év múlva pontot tehetnének az összefoglaló mű végére, ellenkező esetben akár öt-hat évig is elhúzódna a munka. Székely már felvette a kapcsolatot az Akadémia kiadójával, és az Osirissel is, s bár senki sem zárkózott el az enciklopédia megjelentetésétől, tárgyalni csak az elkészült kézirat után tudnának.

Székely tehát támogatókat keres, próbálja meggyőzni a mai, főként a gyakorlati, alkalmazott tudásban hívő világ képviselőit, hogy az elmélet, az elvont teóriák is képviselnek még némi értéket. Próbálkozik, de mint mondja, ma már nem fogna bele az enciklopédia megszerkesztésébe. Bár, ha a lexikon elkészült, és elindulna megérdemelt diadalútjára, akkor talán még lenne ötlete. Még egyet bevállalna. Mondjuk, a világmindenség titkairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.