Fecsegő csecsebecsék

Van-e női és férfiirodalom? - tették fel mostanság hol indulatosan, hol töprengve a kérdést. Születtek is indulatos válaszok és higgadt antológiák. A Szépírók Társasága immár szokásossá váló őszi, rendszerint egy téma köré felépített rendezvényén a Petőfi Irodalmi Múzeumban számba veszik a "csata" eddigi fordulóit és szereplőit, másrészt némiképp finomítják a problémát.

Létezik-e, s ha igen, milyen a "női" és a "férfi" szempontú irodalom? Csupa idézőjellel. Ám a kérdésfelvetésen, a férfi-nő kapcsolat boncolgatásán, az egymásrautaltság és a szerelem ki- és megbeszélésén túl a (B)irodalom átrendeződése is terítékre kerül - az ezzel járó összetűzésekkel és kiengesztelődésekkel. És szóba kerülnek a hét végén megtartott fesztivál egymást váltó kerekasztal-beszélgetésein és felolvasásain a fecsegő csecsebecsék, a selyempina és aranyvessző kérdésköre is, vagyis hogy tud-nak-e beszélni a nemi szervek.

Az érdeklődő belekóstolhat a szerelmes versek estjébe, megnézheti és meghallgathatja az Éjszakai Állatkert, a Szomjas Oázis csupa-csupa női lakóit/ szerzőit, illetve az Ismeretlen katona című antológia emlékezőit. Beszélgetnek írófeleségekről, Ica-víziókról és arról, hogy vajon van-e szerzőnek, irodalomnak nőtudata. Felsorakoznak a barikád két oldalán, hogy lejátsszák a retikülvitát, megbeszéljék, hogy vajon közeledtek-árnyalódtak-e a nemrégen föllobbant polémia (egyetemes az irodalom, vagy igenis felosztható a nemi identitás mentén) érvei, álláspontjai. És, persze szó lesz a szerepek átjárhatóságáról is, a férfi szopránról és a női tenorról, vagyis arról a kivételes pillanatról, amikor gúnyát cserélnek az oly sokra tartott nemi szerepek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.