Stúdióból klinika

"A szinkron a Pannónia Filmstúdióban készült" - mily sokszor hallottuk ezt mozi- vagy tévéfilmek végén. Régi emlék. Ma már nem készül "magyar hang" a honi szinkron egykori fellegvárában, a Hűvösvölgyi úti Pannónia stúdióban. A híres szocreál épület az ezredforduló után kiürült.

Tulajdonosát, a Videovox Kft.-t az RTL Klub vette meg, arra gondolván, hogy ki tudja használni a hangstúdiókat. Ám miután a tévécsatorna Budafokon felépítette új székházát, ez a lehetőség kútba esett. Utóbb, 2005-ben apartmanszállót szeretett volna kialakítani a palotaszerű épületben az itt forgató külföldi stáboknak. Most azonban épp folyamatban van az épület eladása, s a leendő tulajdonos luxusklinikát szeretne kialakítani ugyanitt.

A Gádoros Lajos és Mühlbacher István tervezte ház 1954-től az ezredfordulóig állt a magyar filmszinkronizálás és az animáció szolgálatában a technikai különlegességnek számító négy kis és egy nagy stúdiójával, amelyek mint doboz a dobozban helyezkedtek el a Hűvösvölgyi úti épületben. Egyébként, mint említettük, a ház a magyar szocreál egyik sokat emlegetett objektuma, az Iparművészeti Egyetemmel, a csepeli rendőrkapitánysággal, a Műegyetem R épületével együtt szokták idézni a korszakkal foglalkozó könyvek. Ezért is lett műemlék 2003-ban.

A szinkronmunka megszűnése utáni új funkciók nehezen tudnak mit kezdeni a két és fél emelet magas nagy stúdióval és a másfél emelet magas kicsikkel. Az apartmanterv - bár a külsőt meghagyta volna - teljesen kibelezte volna az épületet. A klinika számára - mint az a műemléki tervtanácsi bemutatáson kiderült - a nagy stúdió megmaradhatna előadóteremnek, a négyből két kicsi pedig műtőnek volna berendezhető.

Ahhoz, hogy kórházként rentábilisan használható legyen, bővíteni is kell az épületet. Erre Ráth Miklós, a Kruppa Építésziroda munkatársa dolgozott ki terveket. Közös jellemzőjük, hogy megszabadítanák az eredeti T alakú épületet a későbbi hozzáépítésektől, ily módon visszaállna a klasszikus szimmetria a homlokzati nézeten. Az új kiegészítést a tervező kétféleképpen képzelte el. Az egyik variációban ez modern, aszimmetrikus keretezése volna a hátsó, keresztben álló épületszárnynak, olyasféle homlokzattal, mint a pekingi Madárfészek stadion "kusza" szerkezete. Az aszimmetrikus keret jól kiemelné a klasszikus vonalú régi épületet, s a tervtanácsban is többen jó elképzelésnek tartották. A másik variáció hasonló keretes megoldás volna, de az épület eredeti, klasszikus, szimmetrikus homlokzatszerkesztésével.

Mivel már a régi épület is meghaladja az ide vonatkozó, s 2007-ben elfogadott szabályozási mutatókat, a ház megtartása és a hozzáépítés érdekében módosítani kell a kerületi szabályozási terven, amit a tervtanács elfogadhatónak tartott. A konkrét épületformát illetően azonban nem jutottak konszenzusra, így azon a tervező tovább dolgozik.

Az egyik tervváltozat bővítménye szerkezetében a Madárfészek stadionra emlékeztet
Az egyik tervváltozat bővítménye szerkezetében a Madárfészek stadionra emlékeztet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.