Átállás előtt

Minden hónapban ír Comcast nevű kábelszolgáltatóm a számlához mellékelve: "Az országnak a digitális sugárzásra való átállása miatt, 2009. február 17-e után csak az analóg adások vételére alkalmas tévékészülékek esetében lesz szükség jelátalakítóra... A Comcast kábel-előfizetőjeként ez önt nem kell hogy érintse, csak annyiban, amennyiben van nem a kábelhez kötött készüléke is..."

A csatornák, sőt a kormány is azon igyekszik, minél kisebb legyen a zűrzavar február 18-án reggel. A tévéállomásoknak a kongresszus 1996-ban tette lehetővé, hogy párhuzamosan, az analóg földfelszíni műsorszórás mellett digitálist (DTV) is működtessenek. Az átállást sokszor a technikai lehetőségek bővüléseként "adják el" a fogyasztóknak - például azzal, hogy adott spektrum a digitális szórásnál a multicast jelfolyam révén többre osztható -, a kormány a maga számára egyszerűen felszabaduló frekvenciatartományt és pénzt remél.

Mindenkinek, aki nem kábelen vagy műholdon nézi az adásokat, továbbá régi típusú tévékészüléke nem integrált, azaz digitális jelek vételére gyárilag nem alkalmas, 40-70 dollárért jelátalakító beltéri egységet kell beszereznie. Ehhez az Országos Telekommunikációs és Tájékoztatási Hatóság igénylőkként két, 90 napon belül beváltható 40 dolláros kupont ad.

Mindez a becslések szerint a háztartások hét százalékát érinti majd ténylegesen. Annak ellenére, hogy a kábel- és a műholdvevős tévézésből kimarad mintegy 57 millió háztartás (az amerikai otthonok csaknem fele). Találgatják, hányan maradnak le az Oscar-díj átadásáról, amit pár nappal a váltás után rendeznek meg. Az amerikai-mexikói határ mellett élő, jórészt kétnyelvű, mindkét ország adásait nézőket összezavarhatja, hogy Mexikó még marad a régi, analóg sugárzásnál.

A Comcast figyelmeztet: nem a HD- (nagy felbontású) technikára való átállásról van szó. De a váltás - mint a technikatörténetben annyiszor - kettős ugrásra ad lehetőséget. Annak, aki rászánja magát, hogy régi tévéje helyett újat vegyen, érdemes mindjárt HD-ready készüléket vásárolnia, amilyen már az amerikai háztartások 35-38 százalékában van.

Aki kíváncsi rá, kik kapják az aranyszobrokat, annak digitálisra kell váltania
Aki kíváncsi rá, kik kapják az aranyszobrokat, annak digitálisra kell váltania
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.