Támogatják az előadói törvény tervezetét

Szándéknyilatkozatot írt alá tegnap tizenhat szakmai szervezet az előadó-művészeti törvényjavaslattal kapcsolatban. A dokumentumot átadták Hiller István miniszternek, aki azt ígérte, két héten belül kormány elé kerül a jogszabálytervezet.

A törvény - amely részleteiben még továbbgondolható, de szükségességét senki nem vitatja - tisztább helyzetet teremt a finanszírozásban, átláthatóvá és kiszámíthatóvá teszi azt. Elismeri e területen dolgozók munkájának sajátosságait, és segíti a minőségi kultúra közvetítését. Védi a színházi struktúrát, és nyit a függetlenek felé. Így foglalható össze annak a szándéknyilatkozatnak a szövege, amelyet tizenhat érdek-képviseleti szervezet vezetője írt alá.

A ceremónián Hiller István miniszter elmondta: most jobb esélyt lát a törvény parlamenti elfogadására, mint három hete. A szakma véleményt nyilvánított, több támogatói nyilatkozatot kaptak, és nincs frakció, amely eredendően nemet mondana a jogszabályra.

Egy hete Schneider Márta szakállamtitkár jelezte, október 15-én kerül kormány elé a tervezet, tegnap már október végéről volt szó. Megkérdeztük Hiller Istvánt, gondolkodott-e azon, hogy megfogadja az ellenzéki felvetést, és a teljes szakmai egyetértés eléréséig dolgoznak a javaslaton. A miniszter lapunknak elmondta: tizenhat szakmai szervezet támogatása arra utal, hogy az előadó-művészeti területen dolgozók szeretnék, ha megszületne a törvény. Informálisan beszélt minden parlamenti frakcióval, és egyik sem zárkózott el a jogszabály megszületésétől. Nyilván mindegyik kialakítja majd az álláspontját. A felvetésre, hogy túlzott hatáskört adna neki a törvény, úgy reagált: bizonyos jogokat nem adhat le, előnyt azonban nem akar ebből kovácsolni. A döntéseket segítő Előadó-művészeti Tanácsba az érdek-képviseleti szervek delegálnak tagokat, így az ő szerepe amúgy sem billenhet el aránytalanul.

A Magyar Színházi Társaság elnöke, Csizmadia Tibor ez utóbbi témáról azt mondta lapunknak: van olyan szervezet, amely pont azt preferálja, hogy a miniszter jogait, felelősségét erőteljesen körvonalazzák. A Magyar Teátrumi Társaság nem érzi elég hatékonynak a Színházi Társaság munkáját, például azért, mert a törvény előkészítésekor nem mérték fel a teljes tagság véleményét - jelent meg panaszuk a tegnapi Magyar Nemzetben. Erre Csizmadia azt válaszolta: nem tud tárgyalni nem létező, fantom- szervezettel. Kifogását egyedül a debreceni igazgató, Vidnyánszky Attila írta le, azt figyelembe is vették. Akárcsak a többi szakmabeli aggályt.

Kérdésünkre: milyen garanciát lát arra, hogy a terület valóban kap plusz négymilliárd forintot, az elnök azt mondta: a költségvetési törvény tervezetében szerepel ez az összeg. Tehát a kormány írásban jelezte szándékát: megkapja az évekig alulfinanszírozott terület a fennmaradásához szükséges támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.