Vers, verseny, verselők

Ha a Megasztár közben arra gyanakodtunk, hogy ma minden második ember énekel Magyarországon, akkor a Rubophen Versíró Verseny kapcsán azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden első verset ír. A versenyre eddig - nem sajtóhiba, nem költői túlzás - 17 ezernél is több költemény érkezett. És akkor még nem beszéltünk az egy hétig tartó versmondó Guinness-rekord-kísérletről, és a hétfő este megnyílt Versszínházról.

- A józanabbak ötszázra, a legoptimistábbak ötezer versre számítottak - meséli Vernyik Imre, a versíró verseny ötletgazdája. Az önmagában is rekordnak számító jelentkezéshez persze meg kellett győzni a láz- és fájdalomcsillapítót gyártó multinacionális nagyvállalatot, hogy reklám helyett valami értékállóbb dologba fektessék a pénzüket. És kellett a hárommillió forintos összdíjazás, melyből egymillió a nyertest illeti. Így már érthető, hogy a kiírás lépes mézként vonzott magához kezdő és befutott költőt, amatőr dalnokot és tapasztalt rímfaragót. És még nincs vége, jelentkezni ugyanis november közepéig lehet, így könnyen megtörténhet, hogy a húszezret is elérheti a beérkezett művek száma. A legsikerültebb száz versből természetesen antológiát szerkesztenek ("36 fokos lázban égek" mottóval), a győztes költeményt százezer példányban sokszorosítják - képeslapon.

Aki elképzelni sem tud enynyi verset egy helyen, az a Merlin színházban berendezett versmondósarokban bármikor megtekintheti. Itt próbálják ugyanis felállítani a folyamatos szavalás/versolvasás világrekordját. Bár efféle kategória eddig nem létezett, a szervezők a mesemondás csúcsához próbálnak igazodni: a hatvanórás rekordot mindenképpen megdöntik, de terveik szerint hétfőtől vasárnapig tart majd a kísérlet.

- Négy-öt óránál többet senkinek sem ajánlottunk - magyarázza Kinizsi Ottó színész, aki Németh Kristóffal indította el a versfolyamot. A nyersanyagot a versírópályázat munkái adják: két hatalmas papíroszlop, mintha a Széchényi Könyvtár egy részlegét nyomtatták volna ki takaros ívekre, sűrű, apró betűkkel. Eddig kétszázan jelentkeztek verset mondani, de a lépcső melletti, szélvédett zugba állított fotelbe bárki leülhet. Kinizsi két óra alatt mintegy nyolcvan költeményt mond el, helyére Mach András nyugdíjas ugrik be. A verseket fejből mondja, csak a címeket firkantotta fel magának egy kis cetlire. Jön a Dunánál, majd a Második ecloga, s egyre több fiatal kuporodik le elé, hiszen már ez is önmagában csoda: valaki húsz percig emlékezetből mond verset, és még csak jegyet sem kap rá.

Odafönt ekkor már a Kaláka zenél, Kosztolányi, Ady, József Attila költeményei szólalnak meg, s a szervezők már javában készülődnek az első magyar Versszínház ünnepélyes megnyitójára.

- Amolyan gyűjtőintézményként működik majd, hiszen itt mutatnánk be különféle, versre adaptált előadásokat: mozgásszínházat, performance-okat, zenés produkciókat - mondja Szennik Éva, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke. A Versszínház több vendégelőadást tartana repertoáron, s reményeik szerint egyszer akár önálló társulat is szerveződne köré. A nyitódarabot a Momentán Társulat hozta el, amely voltaképpen improvizációs gyakorlatok füzére. Olyan, mint a Beugró, csak itt ismert, a közönség által felidézett verssorok adják a támpontokat. A siker persze itt sem marad el.

Mindehhez az immár tizedik felvonásához érkezett Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál adta, adja a megfelelő keretet. A vasárnapig tartó rendezvényen még megismerkedhetünk az SMS-versekkel, a pajzán középkori költészettel és a versenyprogram számos produkciójával. Mert a poézis - vallják a szervezők - hétköznapi csoda, és nem sztárkultusz eredménye. Megaversre így egyelőre még nem számíthatunk.

Megdől a folyamatos szavalás világrekordja?
Megdől a folyamatos szavalás világrekordja?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.