Fellázadt az irodalmi pápa

Az életműdíjjal kitüntetett idős úr idegesen pillantott a karórájára, majd a mikrofonhoz lépve közölte a német televíziózás Kölnben összegyűlt krémjével: köszöni szépen, de a neki ítélt elismerést nem veszi át. Egyébként is az egész egy nagy hülyeség, neki semmi keresnivalója sincs itt. A német közszolgálati és kereskedelmi csatornák vezetői, színészek, rendezők és a tévék által futószalagon gyártott műhírességek zavartan mosolyogtak. Azt hitték, hogy a 88 éves Marcel Reich-Ranicki csak tréfál.

De nem tréfált.

Az "irodalmi pápának" is nevezett Reich-Ranicki fellépésével és a plexiüvegből készült elismerés nyilvános viszszautasításával alaposan felkavarta a 2008-as Német Televíziós Díj amúgy meglehetősen unalmas és öntömjénező ceremóniáját.

- Ott ültem már két órája az első sorban, s végig kellett néznem, ahogy megvadult tinédzserek, állítólagos komikusok és idióta szövegeket felmondó sztárszakácsok teljesen hülyére veszik az embereket, és minden színvonalat alulmúlva, úgymond, szórakoztatnak - indokolta később spontán dühkitörését a Lengyelországban született, Berlinben nevelkedett kritikus.

Családját a nácik visszatoloncolták Lengyelországba, 1940 őszén a varsói gettóba kényszerítették. Reich-Ranickinek innen sikerült megszöknie, s csatlakozott a lengyel ellenálláshoz. Később a lengyel kommunista titkosszolgálat tisztje lett, de ellenséges ügynökként börtönbe zárták, később rehabilitálták.

Az 1958-ban az NSZK-ba disszidáló publicista előbb a Frankfurter Allgemeine Zeitungnál, majd a hamburgi Die Zeit hetilapnál volt irodalomkritikus. Nagy népszerűségre és ismertségre a ZDF közszolgálati tévécsatornán 1988-2001 között futó Irodalmi kvartett című műsorával tett szert.

Reich-Ranicki szerint a német televíziózásban igenis vannak értékek, de ezeket elnyomja a szórakoztatásnak nevezett szemét. Pozitív példaként a legjobb német dokumentumfilm díjával kitüntetett A Quandték hallgatását (Das Schweigen der Quandts) emelte ki. A tavaly októberben bemutatott és lapunkban is ismertetett alkotás a BMW-főrészvényes nagyiparos dinasztia elhallgatott náci múltját dolgozta fel.

A ZDF-ben felvételről közvetített kölni estét végül az ARD, az RTL és a Sat1 közreműködésével rendezett show házigazdája, Thomas Gottschalk mentette meg. A legnépszerűbb német tévés személyiség azt javasolta a díjról hallani sem akaró kitüntetettnek, hogy egy közös vitaműsorban beszéljenek a televízió-műsorok színvonaláról, s mindarról - irodalomról, kultúráról és oktatásról -, ami Reich-Ranicki szerint manapság annyira kevés teret kap a tévékben. Az irodalmi pápa meglehetősen szkeptikusan ítélte meg egy ilyen műsor létrejöttét, de a ZDF állítólag még a héten tető alá akarja hozni az adást, amellyel a nem kis botrányt kavaró kritikus többéves szünet után visszatérhet a képernyőre.

Reich-Ranicki
Reich-Ranicki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.