A gondoskodás gyümölcse

Dizájn, kézművesség és felelősség - ezek a kulcsszavai a fruit of care névre keresztelt iparművészeti márkának, amelyet a Bárka Műhely indított útjára a napokban. A vállalkozás célja kettős: a minőségi, kézműves lakáskiegészítők, ajándéktárgyak előállításával egyben munkahelyeket is teremtenek értelmi sérült embereknek. Vidám, csíkos szőttesek, különleges hangulatlámpák, illatgyertyák, jegyzetfüzetek, fából készült gyertyatartók, kézi készítésű fürdőszerek - többek között ezeket állítják elő néhány éve a Bárka Alapítvány műhelyében, Dunaharasztiban.

- A termékek megtervezésekor rendkívül fontos számunkra az innovatív dizájn - mondja a néhány éve a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat is elnyert dizájner, Jakab Áron, a műhely vezetője. A tárgyakat ő maga, illetve a többek között Ipari Formatervezési Nívódíjjal elismert Bánsági Petra, valamint Bojti Márton szobrászművész tervezi, de szívesen együttműködnének más művészekkel, az Iparművészeti Egyetem hallgatóival is. A termékek dizájnjának esetében hangsúlyt fektetnek a folyamatos megújulásra: a textilárukat például évszakonként megújuló színekben tervezik újra. A tárgyakat kizárólag természetes anyagokból, kézművestechnikákkal készítik el a műhelyben, ahol jelenleg majdnem harminc értelmi sérültnek adnak munkát. A bevételből a nekik otthont adó Bárka Alapítványt támogatják.

Az új márka termékeivel ugyanakkor a társadalmi felelősségvállalást is szeretnék ösztönözni. Bár a tárgyakat képzőművészeti vásárokon, lakberendezési üzletekben vagy a hamarosan induló internetes boltban bárki megvásárolhatja, azt szeretnék, ha egyes cégek ajándékaikat ezentúl a Bárka Műhelyből rendelnék meg.

A Bárka Alapítvány a műhely fejlesztését, az új márka bevezetését a Citibank és a NESsT - Európa Esélyegyenlőségi Kht. pályázatán nyert tízezer dollárral tudta elkezdeni, reményeik szerint a jövőben saját bevételeikből fedezik a költségeket. Sőt terjeszkedni szeretnének.

Természetes munkahelyteremtés  Fotó
Természetes munkahelyteremtés Fotó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.