A Deltát is vetítik Los Angelesben

Némiképp aktualizált régi magyar plakát hívogatja a közönséget Los Angelesben a Magyar Filmfesztivál október 15. és 23. között tartandó vetítéseire, amelyek minden eddiginél színesebb programot kínálnak - értesültünk a rendezvényt nyolcadszor megszervező Bunyik Bélától. A vetítéssorozatban egyebek között 15 új magyar játékfilmet, 7 dokumentumfilmet láthat a közönség.

A nyitófilm az Eszter hagyatéka című Márai-földolgozás lesz, Sipos József rendezése. A filmben szereplő Törőcsik Marival személyesen is találkozhat a közönség. A következő napokban játsszák a többi között Bollók Csaba Oscarra nevezett Iszka utazását, Mundruczó Kornél Deltáját, Szász János Ópium - egy őrült nő naplója című filmjét, Kamondy Zoltántól a Dolinát, Paczolai Bélától a Kalandorokat. A programban magyar alkotók dokumentumfilmjei is szerepelnek.

A bemutatókhoz társul a Los Angeles megyei művészeti múzeum 600 személyes (!) mozitermében Jancsó Miklós négy filmjének (Szegénylegények, Csend és kiáltás, Csillagosok, katonák, Még kér a nép) vetítése és Magyarok Hollywoodban címmel hét olyan filmsiker fölelevenítése, amelyben magyar származású alkotók működtek közre. Az utóbbiak között van a Casablanca (rendező: Kertész Mihály), az Evita (producer: Andy Vajna), a Harmadik típusú találkozások (operatőr: Zsigmond Vilmos). A Jancsó-bemutató egyébként úgy vált lehetségessé, hogy a négy filmből kettőről új kópia készült a magyar kulturális tárca támogatásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.