Bejárható örökségünk

A hazánkban Kulturális Örökség Napjai néven ismertté vált országos rendezvény keretében - minden szeptember harmadik hétvégéjén - tízezrek indulnak felfedezőútra. Az Európai Örökség Napjai, több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

Sokan kerekednek fel azért, hogy megismerjék a közvetlen környezetükben, a távoli településeken vagy akár az ország határain túl található emlékeket, épületeket. Ebben az évben a Kulturális Örökség Napjai összefonódott a - már eddig is jelentős sikert elért - reneszánsz év programjaival.

A kezdeményezéshez évről évre több település csatlakozik. A részt vevő települések száma az utóbbi öt évben megduplázódott, idén már meghaladta a 300-at, ami az elmúlt évhez képest is 9,2 százalékos növekedést jelent. Öt év alatt a részt vevő helyszínek száma is közel kétszeresére emelkedett. Sőt az elmúlt évek egyenletes növekedését követően idén az újonnan csatlakozók száma kiugróan magas volt, hiszen 227 új épületet járhattak be az érdeklődők, ami egy év alatt 49,2 százalékos növekedést jelent.

Az, akinek nem volt kedve "zárt térben bolyongani", idén 125 sétaútvonalból választhatott, ami majdnem ötször több, mint öt éve. A látogatók száma szintén folyamatosan növekszik, idén 10,4 százalékkal többen jártak a Kulturális Örökség Napjainak rendezvényein, mint az elmúlt évben.

Az az érdeklődő, aki szerette volna egy nap alatt bejárni a kezdeményezéshez csatlakozó két legtávolabbi helyszínt, több mint ezer kilométeres autóutat tehetett volna meg Székelyföld 38 épületétől Fraknó váráig. A látogatói visszajelzésekből kiderül, hogy sokan egyéni programterv alapján 4-5 helyszínt is bejártak egy vagy több nap alatt. A honlap látogatottságának növekedése azt bizonyítja, hogy a látogatók előre megtervezik programjaikat. 2008-ban már több mint 140 ezren keresték fel az esemény honlapját, ami 29,3 százalékos növekedést jelent az elmúlt évihez képest.

A helyszíneken összességében több mint ezer önkéntes segítette az esemény sikerét. Szakavatott vezetők, helytörténészek, tanárok vállalták a sétaútvonalak vezetését, épületek bejárását, csoportok kalauzolását, a nyitva tartás biztosítását.

Ha valaki idén lemaradt volna, annak vigasztalásul annyit, hogy jövőre is lesznek Kulturális Örökség Napjai, 2009. szeptember 19-20-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.