Európai színházi megafesztivál Bukarestben és Kolozsváron

A bukaresti Bulandra és a kolozsvári magyar színház közösen rendezi meg az Európai Színházi Unió 17. fesztiválját.

Alexandru Darie, a Bulandra és egyben az unió vezetője a párizsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy ilyen nagyszabású színházi eseményt még soha sem rendeztek Európában: 27 darabot mutatnak be 54 előadásban, 600 művész részvételével.

A rendezők közül kiemelte Roger Planchon, Mathias Langhoff és Andrei Serban nevét, ez utóbbi például kizárólag női színészek közreműködésével állítja színpadra a Leart. Hozzátette, hogy a közös fesztiválrendezést Tompa Gáborral együtt találták ki, ennek művészi és szakmai üzenete magáért beszél. A 217 éves kolozsvári teátrumot képviselő Visky András büszkén jelentette be, hogy az intézményt felvették az
unióba és ez is mutatja az intézmény nemzetközi elismertségét. Visky hangsúlyozta, hogy a kolozsvári színházat a hazai szakma a legjobbnak tekinti, ezt a több mit két évtizedes következetes szellemi beruházásnak köszönheti. A sikert jelzi az is, hogy nagyon sok román anyanyelvű néző is látogatja az előadásokat, őket feliratozással vagy szinkrontolmácsolással segítik a szöveg megértésében. A nemzetközi esemény alkalmából Kolozsváron megnyílik a 99 férőhelyes új stúdiószínház, amely a Janovics Jenő által alapított filmstúdió helyére épült. Magyar részről Horváth Csaba egyik produkciója vesz részt az október 11. és december 22. között megrendezendő eseménysorozaton, amelyre bérleteket is árulnak majd - ezeket az interneten is meg lehet rendelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.