Legyökerezett tudóspalánták

Amint az a hét végén kiosztott Junior Príma tudományos díjak esetében is kiderült, ifjú tehetségből mindig találni olyat, aki megérdemli az elismerést - igaz, ehhez olykor egy kicsit el kell távolodni a "klasszikus" tudomány főáramától.A "magyar tudomány" kategóriában kiosztott Junior Príma díjazottjait a tudományos elit jelöli, kizárólag a szakmai kvalitások alapján. Az idén Bánóczi Zoltán szerves kémikus, Halász Júlia biológus, Katz Sándor fizikus, Kocsis Bence fizikus, Lajos Veronika etnográfus, Lazáry Áron kutatóorvos, Ludányi Anikó biológus, Máthé András matematikus, Tapaszto Levente fizikus és Varga-Szemes Ákos orvos részesült a megtiszteltetésben (és a vele járó 7000 eurós pénzdíjban).

Közülük a 28 esztendős Lazáry Áron kutatóorvos életrajzát olvasva az embernek önkéntelenül is az a kérdés jut az eszébe: hogyan lehetséges, hogy ez az ember még Magyarországon van? Szakterülete (gerincgyógyászat, csontpótlás) abszolút kurrensnek számít az elöregedő európai államokban, tudományos eredményeit és elismeréseit összeszámolni is nehéz. Ő viszont idehaza, az Országos Gerincgyógyászati Központban dolgozik, és ezen nem is kíván változtatni.

- Sokat számít, hogy a családom is Magyarországon él, illetve hogy több, színvonalas hazai kutatócsoport munkájában részt tudok venni. Ugyanakkor az is tény, hogy a megélhetéshez idehaza háromszor-négyszer annyit kell dolgoznom, mint külföldön - válaszolja a menni vagy maradni kérdésre. Lazáry saját szakmájában a magasan jegyzett, sokat publikáló tudósok közé számít, ami így a harmincon innen figyelemre méltó teljesítmény.

A szintén "harmincon inneni" Lajos Veronika etnográfus esetében a "miért pont itt?" kérdés fel sem vetődik: ami őt foglalkoztatja, az nyilvánvalóan Magyarországon, a magyar tudomány számára igazán izgalmas. A kutató a moldvai csángó kultúra és identitás kiváló ismerője. Olyan tudós, aki nem csak távolról szereti tanulmányozni kutatásai tárgyát.

- Moldvai utazásaim alkalmával egy nagyon izgalmas kulturális és társadalmi környezet tárult fel előttem. A sajátos szociokulturális életvilágban élő, magyarul is beszélő falusi közösségek nemcsak a magyar kultúrához kapcsolódásuk okán tűntek érdekesnek, hanem a tradicionális és a modern társadalmi struktúrák máshol nehezen megfigyelhető együttélése okán is. Az egyéntől két kulturális viszonyrendszer, a csángó és a román kultúra követel meg folyamatos eligazodást, részvételt és megfelelést.

Hogy miként lehet a felderítéshez elengedhetetlen moldvai tartózkodásra és kutatásra pénzt szerezni, az a laikus számára nem magától értetődő, a kutató szemszögéből viszont a legfontosabb kiderítenivalók egyike. - Leginkább ösztöndíjakkal - szögezi le Lajos Veronika -, de emellett a részvétel a különböző kutatási programokban, a moldvai csángókkal foglalkozó szervezetekben szintén lehetőséget biztosít bizonyos kutatások megvalósítására. - És mekkora az ellenszél? - kérdezzük, tudva, hogy a román állam nem mindig fogadja rokonszenvvel azokat, akik magyar gyökereket keresnek a román határokon belül. - Szemben a moldvai kutatásokat anyagilag is támogató magyar állammal, tudomásom szerint a román állam tudományos intézményeiben dolgozó kutatók számára ez a probléma periferikus.

Vagyis (ezt már mi tesszük hozzá) a téma odaát nem a támogatott, hanem a "tűrt" kategóriába tartozik.

A már évek óta létező Príma Primissima díjhoz tavaly csatlakoztak a junior kategóriában kiosztható elismerések. Junior Príma díj nemcsak a tudományban van, hanem például a sportban vagy az oktatásban is. A díjakat mindig egy társalapító (a magyar tudomány kategóriában a Magyar Fejlesztési Bank) adományozza és finanszírozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.