Cigányzene és paprikafagyi

Plakátkiállítás, sajátos édességek és színes magazinok is szerepelnek az ősz eleji magyaros menün Japánban. A hetedik éve zajló magyar hetek rendezvénysorozat keretében, két tokiói és egy oszakai luxusszállodában Gundel-séfek által kreált ételeket - például a hagyományos paprikás csirkét vagy a magyar-japán fúziós konyha termékét, a téliszalámiba göngyölt rákfarkot - egy hónapig élvezhetik a vendégek.

 

 

Az esemény első napjaiban a jó ebédhez a nótát ifj. Sánta Ferenc Kossuth-, valamint Liszt-díjas hegedűművész és cigányzenekara szolgáltatta a hotelekben. A rendezvényt egyébként Bohár Ernő tokiói nagykövet nyitotta meg, felvezetésként pedig Orosz István grafikusművész, plakáttervező és animációsfilm-rendező tartott előadást. Orosz, akinek egyik legismertebb műve a Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakát, "cseles", kettős jelentésű, illuzionista műveivel és perspektivikus ábrázolásait bemutató tokiói kiállításával tovább növelte amúgy sem szűk rajongói körét Japánban.

A szigetország neves, képes folyóiratainak őszi kiadásai is nagy teret szánnak hazánk bemutatásának. Az Azur nevű utazási magazin legutóbbi száma a címlapon túl negyvenöt oldalban és sok képben tárja az olvasó, elsősorban a családos japánok elé Budapest, a Balaton és a Dunakanyar szépségeit. Egy másik magazin, a Trinity a távol-keleti hölgyekhez szól, és bemutatja fürdőinket, természetgyógyászatunkat és gyógynövényeinket (utóbbit négy oldalban!). A japánok ízlelőbimbóira próbál hatni az ANA japán légitársaság fedélzeti magazinjában, több százezer példányban, a magyar gasztronómiáról és borkultúráról megjelent anyag, melyet Bacskó László pécsi fotóművész képei illusztrálnak.

A hazánkba utazni szándékozó japánoknak készített "édes csapdát" Kósa Bálint képviseletvezető irányításával a Magyar Turizmus Rt. tokiói irodája. A szigetország legnagyobb, múlt hét végén megtartott turisztikai kiállításán a visegrádi négyek pavilonját népművészeti bemutatókkal, kóstolókkal, valamint a két tokiói magyar étterem, az AZ Finom és a Tokaj séfjeinek bevonásával a magyar stand vitte a vállán.

A japán főváros előkelő negyedében, Ginzában található Tokaj egyébként más érdekességgel is előrukkolt. A tulajdonosok Jokohamában nyitottak - egyelőre ideiglenesen - magyar kávézót. A hely fő attrakcióját azok a "magyaros", paprika, illetve meggyleves ízű fagyik jelentik, amelyeket egy japán jégkrémgyárral közösen fejlesztettek ki. A kávézóban egyébként egy minikiállítást rendeztek be a szigetországban is oly' népszerű, Janikovszky Éva-díjas mesekönyvíró és a grafikus, Marék Veronika műveiből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.