Ragyogó példa

Százmillió forintról indul Kieselbach Tamás őszi árverésén Bortnyik Sándor 86 év után felbukkant főműve, a Lámpagyújtó.

 

 

Kérdés: indul-e védetté nyilvánítási eljárás a tegnap bemutatott kép esetében?

A Chagall, Picasso, Leger munkái közé illeszkedő festményt tegnap délelőttig titok övezte. A nagy leleplezésre szóló meghívóban varázsszóként hatott a százmilliós kikiáltási ár - a selyemfüggöny ünnepi elhúzását tévékamerák, fotósok hada rögzítette. A milliárdos biztosítási értékekre, aukciós öszszegekre éhes sajtó nyugtázta, két hét múlva - Csontváry 230 milliós leütési értéke után - újabb árverési rekord születhet.

- Még itthon is fehér foltnak számít a magyar avantgárd emigrációba vonuló művészeinek munkássága - mondja Kieselbach, utalva az 1921-ben készült Bortnyik-képre. - Ezt az 1919 után született, közel egy évtizednyi anyagot - Moholy-Nagyot, Kassákot, Bortnyikot - vadásszák a külföldi gyűjtők is.

A modern kor legprogreszszívebb - kubista, futurista, konstruktivista - stílusjegyeit magán hordozó kvalitásos munkából létezik egy a Magyar Nemzeti Galériában, igaz, azt a hatvanas években festette újra a már itthon élő idősödő művész.

- Ha a Lámpagyújtó komoly külföldi múzeumba kerülne, presztízst adhatna az alig ismert magyar képzőművészetnek - állítja a galériás, és hozzáteszi, óriási hiba volna levédeni, azaz kalitkába zárni a képet. Ez azonban az árverés utolsó előtti pillanatáig megtörténhet.

- A főművet mindenképpen le kell védeni - mondja Bakos Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria Bortnyik-szakértője. Kijelentését azzal indokolja, hogy a mester legjelentősebb korszakából nincs ehhez hasonló a galériában. Arra meg nincs garancia, hogy ha védettség híján zöld utat kap a kép, külföldön jelentős intézménybe kerül. Pénzük nincs rá, de ha akadna állami támogatás vagy szponzor, megvennék, és kiállításokra küldve ők is hírét vinnék a világban.

- Az utóbbi időben sokat enyhült a védelmi szigor - figyelmeztet a védési ügyekért felelős Műtárgy-felügyeleti Iroda vezetője, Buzinkay Péter. Példaként említi, hogy a galéria tízezres védett állományából kilencezret már "kivettek", illetve, hogy évente mindössze 4-5 képet vonnak védettség alá.

Kérdés: köztük lesz-e a Lámpagyújtó is?

Marad vagy diadalútra indul a Lámpagyújtó?  F
Marad vagy diadalútra indul a Lámpagyújtó? F
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.