A könyvtárban találkozunk

"Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!" Az Országos Tini Könyvtári Napok szervezői ezzel az üzenettel szeretnék ráirányítani elsősorban a tinédzserek figyelmét arra, hogy a könyvtárak milyen lehetőségeket kínálnak az olvasásra, tanulásra, tájékozódásra, közös együttlétre. Az október 7-én kezdődő egyhetes programban zenés-táncos és egyéb zajos műsorok törik meg a könyvtár máskor diszkrét csendjét. Míg tavaly a babákat, és velük együtt a babás mamákat csábították a könyvtárba, idén a tinik kerültek a középpontba.

A nekik rendezett könyvtári héten számos ifjúsághoz szóló íróval találkozhatnak, köztük Sohonyai Edittel, Békés Pállal, Csukás Istvánnal, de alkothatnak saját drámai művet, festhetnek, szőhetnek, másolhatnak kódexet, hallgathatnak zenét, vagy cserélhetnek könyvet.

A Könyves Vasárnapon, október 12-én az ország közel kétszáz településén egész napos programmal várják az érdeklődőket a helyi könyvtárakban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ugocsa úti könyvtárába erre a napra beköltözik Mátyás király egész udvartartása, Debrecenben klasszikus detektívtörténetekből tartanak irodalmi vetélkedőt és "helyszíni nyomozást", Pécsett az egyik meghívott a 30Y alternatív rockbanda lesz. A Könyves Vasárnap egyben a megbocsátás napja is, aki ezen a napon hozza vissza lejárt könyvtári könyvét, megússza késedelmi díj fizetése nélkül.

Ramháb Mária könyvtárigazgató, a program főszervezője szerint a nyilvános könyvtáraknak ma alapvető szerepük az is, hogy segítséget nyújtsanak a tájékozódáshoz, a digitális tudás megszerzéséhez. Különösen fontos ez a kistelepüléseken, ahol sokszor a könyvtáros segít az ügyintézésben kevésbé járatos embereknek eligazodni a közszolgáltatásokban. Ezért is örvendetes, hogy megkezdődött a kistelepülési közösségi helyek megújítása. Csak Bács-Kiskun megyében az idei tanévnyitóra négy új, többfunkciós könyvtárat adtak át, jelentős internetes számítógépparkkal. Ezeken a helyeken ma nem az a kérdés, hogy bejön-e a látogató, hanem hogy az egyetlen könyvtáros bírja-e a rohamot, ugyanis a gyerekek záráskor alig akarnak hazamenni, és megjelentek a felnőttek is a könyvtárban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.