Könyvszalon Győrben

Kányádi Sándor költő kapja az alkotói díjat a ma kezdődő nyolcadik győri könyvfesztiválon, ahol 38 kiállító és 78 ingyenes program három napon át várja az érdeklődőket.

Az idén beköltözik a színházba az eddig sátorban megrendezett győri könyvszalon. A kiadók a legújabb köteteiket hozzák el, a szerzők pedig folyamatosan tartanak előadásokat, dedikálnak, miközben a hangulathoz illő zenés programok szórakoztatják az érdeklődőket. Az előző évek tapasztalatai szerint a szalont tízezernél több olvasó keresi fel.

Az évente kiosztott alkotói díjat eddig - többek között - Szabó Magda, Kertész Imre, Esterházy Péter és Spiró György kapta meg. Az idén Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő veheti át az elismerést.

A nyilvános megnyitóünnepségre ma délelőtt tizenegy órakor a Győri Nemzeti Színházban kerül sor. Ezen a napon mutatják be például Eifert János Aktfotográfia című kötetét, a beszélgetésre, dedikálásra hívott írók, költők között pedig ott lesz Nádasdy Ádám, Karátson Endre, Bérczes László és Cseh Tamás is.

Délután fél ötkor a Fehéringes versek című műsorban közreműködik Kányádi Sándor és a Kaláka együttes. Hatkor az idén harmincéves győri Műhely folyóirat estjének lesz a vendége - mások mellett - Tolnai Ottó, Sulyok Elemér, Pintér Lajos, Pátkai Tivadar, valamint Kurcsis László arculattervező grafikusművész. A házigazda Villányi László főszerkesztő lesz, aki új kötetével is bemutatkozik a szalonon.

Holnap délután egykor Dunai Tamás mond verseket, láthatók majd dudazenére bemutatott táncok, énekel a Sebő együttes, és folytatódnak a pódiumbeszélgetések.

Hankiss Elemérrel Ikaros bukása című kötetéről vasárnap délelőtt negyed tizenkettőkor beszélget Miszlivetz Ferenc, aki ezt megelőzően a szociológusról írt esszéket tartalmazó Hankiss 8van? Találjuk ki! című könyvet mutatja be. Délután egykor Csányi Vilmost faggatják a Kannibálok címmel megjelent könyvéről, háromkor Grecsó Krisztián, négykor pedig Spiró György tart könyvbemutatót.

A könyvszalont a külföldi - főként testvérvárosi - kiadók jelenléte mellett a lengyel kulturális napok, valamint a vajdasági költővendégek estje teszi nemzetközivé. A fesztiválon külön figyelmet fordítanak a gyerekekre: szombaton a poznani bábszínház előadását nézhetik meg, illetve néprajzkutatók mutatnak be nekik mesekönyveket. Vasárnap délelőtt a Félbevágott pipafüst címmel Berecz András ének- és mesemondó várja a kicsiket a nagyszínpadon.

A könyvszalon valamennyi rendezvénye ingyenes. A kiadók 15-50 százalékos kedvezményeket adnak kínálatukból. A részletes programok megtekinthetők a www.gyoriszalon.hu honlapon. A fesztivál ideje alatt a győri színház délelőtt tíztől este hétig tart nyitva.

Kányádi Sándor alkotói díjat kap
Kányádi Sándor alkotói díjat kap
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.