Bikadiadal

Ezer kilométer választja el, Picasso köti össze Vallaurist és Hódmezővásárhelyt. Picasso a francia Riviéra kisvárosában kezdett agyagtárgyakat készíteni, festeni - most vasárnaptól pedig ezekből nyílik kiállítás a kerámiáiról híres Hódmezővásárhely Alföldi Galériájában.

Picasso vallaurisi kalandjai 1946-ban kezdődtek. Egy kis faunfej és két bika jelentette a belépőt a kerámia világába: megmintázásuk után további négyezer, sajátos motívumaival díszített agyagtárgyat jegyzett. Égetésre váró bögrékre, vázákra, tálakra festett, karcolt ördögöt, kecskét, arcot, szakállas férfit, Minótauroszt, baglyot vagy éppen bikát, bikaviadalt. 1955-ös elköltözése után is ontotta az agyagremekeket: teherautók szállították utána a kerámiamanufaktúráiról híres városból származó csupasz kerámiákat.

A kiállításon látható hármas - bika, állatfigura, arc - tematika szerint elrendezett 41 kerámia mellett látható lesz tizenkét linómetszet és André Villers tizenhét, Picassót ábrázoló fényképe is.

A vallaurisi múzeumból érkező tárlat anyagához francia és magyar magángyűjtők is hozzáadták műtárgyaikat - galambot ábrázoló kőnyomatot, színes grafikát -, de a Ludwig Múzeum nyolcdarabos kerámiasorozata és a Szépművészeti két grafikája is szerepel az anyagban. Az egy hónapig nyitva tartó kiállítást Pablo Picasso egykori munkatársa, barátja, Dominique Sassi rendezte.

Picasso és a kerámia
Picasso és a kerámia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.