Nem titkos Süsü szerződése

Salamoni döntés született a televíziós rajzfilmek szerződéseinek nyilvánosságáról a Fővárosi Bíróságon. A Pataki Árpád bíró által kihirdetett ítélet szerint a bíróság kötelezi a Magyar Televíziót, hogy adja ki a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete (MAFE) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetnek a Süsü, a sárkány című film 2002 után született, illetve a Mekk mester, a Tévé Maci, a Vízipók-csodapók, a Mazsola és Tádé 2005. július 1. után keletkezett felhasználási szerződése adatait.

Azokat, amelyek az úgynevezett másodlagos felhasználás (merchandising) körébe tartoznak. A bíróság ezeket közérdekű adatoknak ismeri el, mert a döntően közpénzből fönntartott MTV szerinte közfeladatot ellátó szervezet.

A bíró az indoklásban hozzáfűzte, az új szabályozás nem engedi, hogy a korábbi időszakban született szerződésekről is - visszamenőleg - kötelező legyen nyilvánosságra hozni adatokat (a hetvenes-nyolcvanas években készült filmekről van szó). A pert indító két szervezet tehát csak részben lett pernyertes.

A MAFE-t képviselő Németh György ennek ellenére megelégedéssel nyugtázta az ítéletet, mert úgy tudja, az utóbbi években is születtek felhasználási megállapodások a szóban forgó rajzfilmekkel kapcsolatban. Németh érdekeltségébe tartozik egy bábukat gyártó kft., és leginkább azért fontos számára a tévés adatok nyilvánossága, hogy megtudja, kinél vannak a jogok. Korábban lapunknak elmondta, azért a MAFE nyújtott be keresetet, és nem ő személy szerint, mert az egyesületet szakmai jogvédő szervezetként hozták létre, és ez egyik első akciója. Az eljáró bíró az előző tárgyaláson az egyesületi képviselő személyes érdekeltségére vonatkozó alperesi kifogásra kifejtette, az indítéknak az eljárás szempontjából nincs jelentősége, mert közérdekű adatokhoz bárki hozzáférhet.

Az MTV-nél az ítélet kihirdetése után elmondták, a bírói döntés nem arra kötelezi a köztévét, hogy teljes egészében hozzon nyilvánosságra filmekre kötött szerződéseket. Ezért nem is tartanak attól, hogy ez a precedensértékű ítélet - ha jogerőre emelkedik - lavinát indít el. Az esetleges fellebbezésről csak az ítélet írásbeli közlése után tudnak dönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.