Párbeszéd az álomülőkén

Bár bizonytalan, mikor nyílik meg az Erzsébet téri Design Terminál, az ajtórésbe berakják a lábukat a dizájnerek: oda költözik a jövő pénteken kezdődő Design Hét nyitókiállítása. A tíznapos eseménysorozatra invitáltak holland sztárformatervezőt, indítanak hoteltúrát és hirdetnek ruhademonstrációt is.

Jubileum - mondja az ötödik Design Hétről a szervező Design Terminál Kht. Az alaptéma a Párbeszéd, amely utal a tárgy és a felhasználó interakciójára, a dizájner és a megbízó együttműködésére, valamint a tervező és a társadalom kapcsolatára is. Mint az esemény kurátora, Halasi Rita Mária a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: korunk dizájnere kommunikátor.

A fesztivál célcsoportja a húszas-harmincas generáció, de a születésnapból bárki kiveheti részét, aki a megközelítőleg ötven dizájnshopból kedvezményesen vásárol. Nem kérnek személyit a kiállítások rendezői sem. A Húsz megnyitó két óra alatt című eseményre csak az menjen, aki bírja. Hogy miről is van szó, azt megtudhatja, aki végigjárja a Király utca környékére elrendezett Portfólió című, fiatal grafikusok munkáit bemutató tárlatot.

Korhatár nélkül lehet pásztázni a vécéülőkéket is. Aki ebben a bemutatóban nem talál semmi különöset, az még nem látta a dán Pressalit álomülőkéit. Az input oldalt képviseli a Tervezz ehető tárgyat! című zártkörű workshop, ahol egy kevéssé ismert területet, a gasztrodizájnt vesézik ki. Az ötvennél is több budapesti esemény közül kiemeljük még A TransportArt, avagy eljutni Art-ból B-be című kiállítást, amely a közlekedés témáját járja körül - például a képünkön is látható bicikli-szemüveggel.

Az ökohatékonyság gondolata sem marad ki a fesztiválból. Láthatunk újrahasznosított székeket, pofás beltéri kukákat és ruhademonstrációt a környezettudatos öltözködésért.

A Design Hét-rajongók már várhatják a Magyar Formatervezési Díj idei pályázatának eredményét, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tárlatait. Ez utóbbiból mi az Iparművészeti Múzeumban látható dizájnlakomát ajánljuk.

Szomorú hírem van azoknak, akik e bekezdés után azt kérdezik majd, hol lehet jelentkezni a Hotel Túrára, azaz a szállodák belsőépítészeti kuriózumait feltáró tárlatvezetéses kirándulásra. Sehol, sajnos valamennyi időpontra szempillantás alatt betelt a hely.

Várja ugyanakkor az érdeklődőket a Design Hét díszvendége, a holland Marcel Wanders, akit tavaly a világ ötven dizájnikonja közé választottak. A MOME auditóriumban nemcsak az egyetem diákjaival konzultál majd, hanem igazi show-val várja az érdeklődőket.

A Design Hét utolsó napjára mi más kerülne, mint a WAMP, a Vasárnapi Művész Piac.
Ez alkalommal azonban nemcsak árusítanak az iparművészek, de kerekasztal-beszélgetésen, diplomássarokban is elemzik a formatervezés helyzetét. A Kérdezz! Felelek alcím nemcsak a Párbeszédre utal, hanem egy játékra is, amelyet a dizájnkvízfalnál próbálhatunk ki.

...avagy eljutni Art-ból B-be
...avagy eljutni Art-ból B-be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.