Verskánon szólt Drégelyen

Jordán Tamás színművész vezetésével több mint háromszáz budapesti, balassagyarmati, szécsényi, romhányi, drégelypalánki diák és tanár, valamint irodalmár szavalta együtt tegnap a drégelyi romvárban Arany János balladáját, a Szondi két apródját.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság a drégelyi vár ostromának 428. évfordulójára szervezett verskórussal ünnepséget. A megemlékezéshez egy háromnapos konferencia is kapcsolódik, amelynek a szécsényi múzeum ad otthont. Macher Tamás régész, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója a vár történetéről szóló nyitó előadásában elmondta: az első írásos emlék 1285-ből származik Drégelyről. Az erős várfalrendszerrel körülvett, hegytetőre épített végvárat az évszázadok során több nemzetség is birtokolta, a balladahőssé vált Szondi 1546-ban lett annak a várnagya. A vár elestekor, az 1552. július 6-án kezdődött négynapos ostromban a budai Ali pasa 12 ezer fős seregével szemben 150-en védték a várat, közte Libárdi és Sebestyén apród, akik nem csupán Arany irodalmi alakjai, de hús-vér emberek voltak.

A vasárnap délutánig tartó programsorozaton a "hűség balladáját" sok tekintetben vizsgálják majd írók, irodalombarátok, tankönyvszerzők, tanárok és előadóművészek. Egyebek közt még az is téma lesz, hogy a magyar és török gasztronómia egymásra hatása miként érhető tetten a Szondi két apródjában, vagy az olasz irodalom miként jelentkezik Arany János balladájában.

A rendezvényhez egy könyvsorozat is kapcsolódik, a konferencia anyagát gyűjteményes kötetben adják ki. Az első ilyen a Szeptember végén címmel rendezett koltói találkozóról készült, amelyben azok a tanulmányok találhatók, amelyekben Petőfivel és Júliájával kapcsolatos dolgokra emlékeztek az irodalmárok tavaly szeptemberben. Ezt követte Pilinszky Apokrifje a tavaszon Bozsokon, Szombathelyen és Velemben.

Fűzfa Balázs professzor tavaly az egyetemi hallgatóival együtt állított össze egy listát az általuk legszebbnek tartott magyar versekről. Jordán Tamás segítségével ezeket keltik azóta életre a drégelyi verskánonhoz hasonló akciókkal. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság rendezvénysorozata, amelynek célja, hogy a magyar irodalom 12 remekművének új értelmezéseket keressen, jövőre Esztergomban folytatódik. Az irodalmi kánon Weöres Sándor Valse tristé-jével 2013 tavaszán zárul Csöngén, illetve Szombathelyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.