Gyerekművészek seregszemléje

Összesen tizenhat országból - köztük Bulgáriából, Kazahsztánból, Oroszországból, Görögországból Szerbiából és Tunéziából - várják Veszprémbe azt az 1350 általános és középiskolás diákot, akik fellépői-résztvevői lesznek a Veszprémi Játékok Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztiválnak, melyet idén tizedszer rendeznek meg.

Az október 2-án kezdődő, ötnapos jubileumi seregszemle célja ugyanaz, mint a korábbi találkozóké: a különböző országok és népek 6-18 éves iskolásai a kultúra segítségével kerülhessenek közelebb egymáshoz. Az elmúlt évtizedben húsz ország kétszáz városának kilencezer diákja mutatkozott be Veszprémben valamilyen produkció keretében. A fesztivál hivatalos nyelve az orosz, a magyar és az angol.

A rendezvény gerincét a művészeti produkciók adják: három helyszínen, számos kategóriában, így például táncban, színházi és cirkuszi produkciókban, énekben és hangszeres zenében mérik össze tudásukat a fiatalok. Az előadásokat - amelyeknek a megtekintése ingyenes - egy nemzetközi zsűri értékeli.

A fesztivál kísérő programjai közé tartozik a veszprémi és a budapesti gála - ez utóbbit október hatodikán tartják a Stefánia-palotában -, valamint a már hagyományosnak számító jelmezes karneváli felvonulás, amelynek keretében a résztvevők körbejárják Veszprémet.

A rendezvény főszervezőjétől, Domokos Józseftől megtudtuk, hogy az idén akkora volt az érdeklődés a magyar iskolák részéről, hogy májusban előválogatást kellett tartani, így a 750 jelentkezőből csak a legjobbaknak - húsz település 300 diákjának - tudtak fellépési lehetőséget biztosítani a fesztiválon.

A Szépország Rendezvényiroda és a Gyermekmosoly Alapítvány közös szervezésében rendezett eseményen a versenyprogramon túl a közös kirándulások, a városnézések, a gálaműsorok és a diszkók is azt a célt szolgálják, hogy a különböző országból érkező gyerekek minél több időt tölthessenek egymás társaságában.

A legkisebbek művészeti produkcióiban sem lesz hiány
A legkisebbek művészeti produkcióiban sem lesz hiány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.