Posztumusz duettek

Hetek óta tartja magát a magyar eladási slágerlista élbolyában egy olyan lemez, amelyen a több éve elhunyt Zámbó Jimmy hallható. A Királyi duettek azonban nem szimpla válogatáslemez: Jimmy mai előadókkal (többek között Emilióval, Tóth Gabival, Lolával, Csézyvel, Markkal, Miklósa Erikával) énekel együtt. Ehhez a technika segítségét vették igénybe: digitalizálás után az eredeti hangszereléshez, zenei alapokhoz és Jimmy éneksávjaihoz keverték hozzá a másik énekes külön felvett szólamait. A végeredmény olyan, mintha egy valódi duettet hallanánk.

Az ötlet első hallásra kicsit morbidnak tűnhet. A kiadótól megkérdeztük, elgondolkodtak-e azon, vajon elkészítette volna-e Jimmy ezeket a duetteket, ha még élne. Úgy vélik, Jimmy anno sok művésszel adott elő duettet az egyik tévén futó saját műsorában, így valószínűleg szívesen énekelte volna el ezeket a dalokat a mai sztárokkal is. Mindenesetre tény, hogy az énekes még mindig népszerű, és a mai előadókkal fűszerezett dalok ismét rivaldafénybe kerülhetnek egy időre. A kiadó ezenkívül azt reméli, a lemez segítségével a fiatalabb generációk is megkedvelik a slágereket. Az már más kérdés, hogy ha így történik is, a tinik nagy valószínűséggel nem rohannak el a lemezboltba megvenni a CD-t, inkább letöltik a netről.

Bár mostanáig csupán egyetlen, teljes egészében a technika segítségével készül albumról hallottunk (Dean Martin tavaly megjelent lemezén többek között Robbie Williams és Joss Stone énekel a több mint tíz éve elhunyt zenésszel), egy-két dal erejéig már több halott és élő művész is "összeállt". Tíz éve, hogy Bono duettet énekelt az INXS frontemberével, Michael Hutchence-szel annak posztumusz lemezén, a Slide Awayen. Néhány éve az akkor már két évtizede halott Marvin Gaye énekelte lányával, Nonával az USA himnuszát egy sportgálán. Celine Dion pedig először Frank Sinatrával adta elő az All the Wayt, majd Elvisszel társult egy duett erejéig - utóbbit egy cég kezdeményezte, amely Elvis nevével fémjelzett szállodákat épít, ezekben vetítik is a közös videoklipet. Műsor is épült már a "műfajra": a BBC egyik csatornája Duet Impossible címen rendezett estjén mai, fiatal előadók énekelhettek rég elhunyt művészekkel. Katie Melua például példaképével, Eva Cassidyvel adta elő a What A Wonderful World című dalt, közös klipjük aztán igencsak népszerű lett az interneten.

Itthon sem a Jimmy-lemez volt az első próbálkozás: Emi-lio nemrég Szakcsi Lakatos Béla zongoristától kapott egy 1976-os felvételt, amely felújítva Emilio és Cserháti Zsuzsa duettjeként került fel a fiatal énekes lemezére. Tavaly az egyik kereskedelmi televízió tízéves születésnapját ünnepelte "mennyei duettekkel": a technika segítségével lépett színpadra Rúzsa Magdi Kaszás Attilával, Oroszlán Szonja Máté Péterrel, Gáspár Laci Cserháti Zsuzsával, Mark pedig épp Zámbó Jimmyvel.

Jimmy, szólóban
Jimmy, szólóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.