Egy malomban örülünk

A vásári mutatványok felélesztése, a bódéjátékok megmentése, a párizsi mulatók érzetének Budapestre csempészése - ez motiválta a Karzat Kultúrközpont Alapítványt, amikor a Sziget Fesztiválon legelőször bemutatta a Mulen Rúzst.

 

A képzőművész testvérpár, Pál Dániel és Pál Kálmán legújabb alkotása a Karzat Alapítvány Vándor Vurstlijában bárhova elutazik, ahova hívják.

Nem vezetnek a mulató asztaláig, amíg nem hagyom, hogy kisminkeljenek. Kötelező az orrhegyre pöttyözött piros rúzs és a fehérre-feketére mázolt orca a Mulen Rúzsban. A frissen vakolt beavatottaknak előzékeny pincérek kínálják a megürült asztalokat, faszékeket. Amit tálcájukon szervíroznak: rengeteg apró babzsák. A Vörös malmot választjuk, amelynek lapátjait kell eltalálni. Csupa mellédobás, alig döccen a forgó. A pincérek előzékenyen szedegetik a célzóeszközöket, ha kell, bemásznak értük a paravánok mögé is. Addig célozhatunk, míg világ a világ, vagy míg el nem kezdődik a díjkiosztó parádé. Gombkitüntetéssel zárom az estét, én voltam a "vakok között a félszemű". Pásztázom a kerítést. Belsején párizsi képek, emlékezetből festve. Felbukkan az összes jellegzetes épület, városrész. Itt az Eiffel-torony csúcsosodik, ott a Szajna hullámzik, majd jön az összetéveszthetetlen Montmartre. A kerítést kívülről a nézők támasztják, "nézőbbek", mint mi, a festett arcú bohócok.

A Karzat Alapítvány utazó kompániája variálható elemeivel, bódéival készít helyre passzintott vurstlit. Szekrényeikkel és játékaikkal tisztelegnek az ősi tudás előtt a technokrata világban. A nyolcvanas évek Krakkóját tanulmányozva láttak a Pál testvérek olyan éttermet, amely délelőtt presszó, délután önkiszolgáló, éjszaka mulató. Ezt az emléket vették elő, mikor Borsa Katával közösen megálmodták a Mulen Rúzst. Így készült nappalra a segítő nélküli, szedd össze magad dobálda, amely némi idő- és energiaráfordítással a fent vázolt esti mulatóvá variálható. A Gyerekszigeten lovagokat nevelnek, a komáromi Monostori erődben, a pannonhalmi apátságnál, a pesti Pékünnepen pedig Langalló programjukkal illusztrálják: hogyan lesz a magból kenyér?

Most saját, győri Öt Templom Fesztiváljukra készülnek. Egy utca, öt felekezet temploma. Szeptember 18-tól öt napra más és más vallás fogadja be a programokat. Visznek a szakrális terekbe zenét, színházi produkciót, kiállítást és némi vallástörténeti előadást. És itt talál őszi otthonra "világteremtése"-szekrényjátékuk is, Ádámmal és Évával, angyallal és ördöggel, Noé bárkájával és a hét arkangyal egyikével: Szent Mihállyal.

A mulatóban a nézőknek is kötelező a fehérre festett arc és az orrhegyre mázolt pötty
A mulatóban a nézőknek is kötelező a fehérre festett arc és az orrhegyre mázolt pötty
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.