Az Utolsó Óra után

Tovább él az Utolsó Óra program: az 1997-ben elkezdett és tavaly lezárult népzenei gyűjtés hangulatát szeretnék átadni a Fonó Budai Zeneházban induló táncházsorozattal, melyben idén öt tájegység táncaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

 

 

Mulassunk együtt! - ez a szlogenje a szeptember 10-én kezdődő új táncházsorozatnak. Telegdy Balázs, a Fonó igazgatóhelyettese szerint azt próbálják ezzel jelezni, hogy a program szakmaiságának, méltóságának megtartása mellett elsősorban a tánc élményét szeretnék átadni. A tíz évig tartó, és tavaly befejezett, Utolsó Óra névre keresztelt gyűjtés alatt ugyanis sorra érkeztek a Fonóba adatközlők, vagyis "nem profi" zenészek, énekesek, táncosok, akik esténként a legnagyobb természetességgel tartottak táncházat. Ezeknek a spontán estéknek a hangulatát próbálják átadni mindazoknak, akik erre kíváncsiak.

Idén öt tájegység táncai kerülnek sorra: szeptember-októberben Kalotaszeg, utána a Mezőség, Sárköz-Duna mente, a Szilágyság, végül pedig Maros mente-Nyárád mente világába kalauzolják el a látogatókat. Egy-egy területtel nyolc estén át ismerkednek, ebből két alkalommal az adott térségből érkező adatközlőket is meghívnak. A táncházak nem korlátozódnak a zenére és a táncra: képes úti beszámolókkal, viseletbemutatókkal, a népszokások felelevenítésével igyekeznek majd minél közelebb hozni az ott élő emberek kultúráját, életét.

- Persze nem könnyű falut kreálni a városban, hiszen itt, a fővárosban nem lakunk közel egymáshoz, gyorsan éljük a napokat, más dolgokkal foglalkozunk - mondja Dobi Gábor szervező. De a tájegységek zenéjét, táncait jól ismerő előadók (az első estén a Téka együttes játszik) segítségével mégis megpróbálják visszaadni például a Kalotaszegen még ma is létező fantasztikus táncházi hangulatot.

A program másik célja, hogy megcáfolják kissé azt a vélekedést, amely szerint a táncházak zárkörűek, és csak az érezheti jól magát, aki már ismeri a táncokat. Épp ezért minden este két csoportban tanítanak: az egyikben a teljesen kezdők gyakorolhatnak, a másikban azok, akik már rendelkeznek táncos múlttal. A táncházban aztán mindenki közösen próbálhatja meg használni mindazt, amit elsajátított.

Sőt otthon is folytatódhat a tánc, de legalábbis a zenehallgatás, hiszen az Utolsó Óra programban eddig megjelent 18 lemez mellé a közeljövőben újabbak társulhatnak: egy nemzetközi pályázaton elnyert pénzbeli támogatás segítségével valószínűleg összesen ötven CD-t tud kiadni a Fonó az összegyűjtött több ezer órányi felvételből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.