Szemtől szemben Marxszal

A német újraegyesítés után Karl Marxot kiszavazták a város nevéből, a nagy német filozófus fejét ábrázoló óriásszobrot viszont elkeseredett viták után mégis megtartották.

 

 

A szászországi Chemnitz számára a szovjet Lev Kerbel monumentális, a talapzattal együtt közel tizenhárom méter magas bronzalkotása a 240 ezer lakosú város "identitásának" része. A nemzetközileg ismert "névjegyhez" a helyiek meglehetősen vegyesen viszonyulnak. Az 1971 októberében, közel negyedmillió ember jelenlétében avatott mű sokakat a kommunista uralomra emlékeztet, de azt is tudják, hogy 1989-ben, az akkori Karl-Marx-Stadtban itt gyülekeztek a Honecker-rezsim ellen tüntetők.

Mathias Lindner pont az "ideológiai körítésekből" akarta kiszabadítani Marxot. A kortárs képzőművészetre szakosodott Neue Sächsische Galerie (NSG) 43 éves igazgatója merész vállalkozásához kiválóan passzolt osztrák és német képzőművészeti egyetemisták közös ötlete. Az óriásfejet egy kocka alakú, bejárható állványzattal vették körbe, és a "kubusra" fehér vásznat borítottak. A látogatók egészen Marx homlokáig feljuthattak, és szembenézhettek a Kommunista kiáltvány társzerzőjével. Akinek éles társadalomkritikája - mint Lindner lapunknak nyilatkozva megjegyezte - nagyon is időszerű a gazdagok és szegények között egyre jobban szétnyíló olló miatt komoly szociális problémákkal szembesülő Németországban.

A Marx-fej eltakarása emlékeztet a Reichstag "becsomagolására". A kortárs képzőművészpár, Christo és felesége, Jeanne-Claude 1995 nyarán burkolta be alumínium színű műanyaggal a német parlament híres épületét. Christóék performance-ához hasonlóan a Temporary Museum of Modern Marxnak nevezett akció is sok vitát váltott ki. A chemnitzi közvéleményt erősen megosztotta a Lindnerék által szándékos provokációnak szánt elrejtés. Az NSG igazgatója ugyanakkor csalódott, hogy csak tízezren jöttek el bekukkantani a fehér vászon mögé.

A leplet és az állványzatot lassan lebontják, Lindner tartogatott még egy meglepetést Chemnitznek. Csütörtök este Pauer Gyula a Karl-Marx-Stadt-i avatás által még 1971-ben "ihletett" Kettő az egyben című alkotását vetítik a vászonra. Pauer ugyanis felfedezte, hogy Kerbel alkotása valójában két arcot rejt: Marx fejéből "kellő takarással" Lenin is kitekint. - Zseniális ötlet, amivel ráadásul egy nagyon érzékeny pontra mutat rá - mondta Lindner a 67 éves Kossuth-díjas szobrászról, látványtervezőről és performance-művészről, akinek szeptember végén a berlini Collegium Hungaricumban nyílik kiállítása.

Marxra vetített Lenin. Egységbe forrt...
Marxra vetített Lenin. Egységbe forrt...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.