Zene a száműzetésben

Különleges tematika szerint összeállított koncertsorozat kezdődik ma este a Régi Zeneakadémián: a hangversenyeket a holokauszt alatt elnémított zeneszerzők emlékére rendezik meg A száműzött zene címmel. A három estén neves magyar előadók, mint Szabadi Vilmos, Rolla János vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a torontói Royal Conservatory of Music művésztanáraiból alakult ARC nevű kamaraegyüttes olyan szerzők darabjait szólaltatja meg, akiket a vészkorszak hallgatásra ítélt, hazájából elűzött, vagy megölt. A művek egy részét hangversenyen még soha nem adták elő.

 

2006 novemberében, Torontóban mutatta be az ARC a Music in Exile című, az 1930-ban Németországból elmenekült zsidó zeneszerzők műveit feldolgozó koncertsorozatot, amely olyan nem zsidó komponisták darabjait is tartalmazta, akik "belső emigránsokká" váltak. A sorozatot azóta megismételték Londonban, Rómában, Varsóban, Poznanban és Berlinben. Budapesti vendégszereplésük után további fellépésekre készülnek New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben és Jeruzsálemben.

Ma, az első estén fél nyolctól Budai Pálra, Gyulai Elemérre, Justus Györgyre, Kósa Györgyre, Kuti Sándorra, Pártos Ödönre, Vándor Sándorra és Weiner Lászlóra emlékeznek egy-egy műve előadásával. Holnap, szeptember 6-án ugyancsak a Régi Zeneakadémián Szymon Laks és Mieczyslaw Weinberg műveit adja elő az ARC. Vasárnap este hatkor a Bartók Béla-emlékházban szintén a torontói formáció játszik, ezúttal a fenti két zeneszerző művei mellett Matyas Seiber-, Hans Gál- és Franz Reizenstein-darabokat.

A koncertsorozathoz lemezkiadás is társul: az ARC On the Threshold of Hope (A remény küszöbén) című, Mieczyslaw Weinberg műveiből összeállított lemezét idén Grammy-díjra is jelölték. Itthon a Hungaroton Classic ad ki a kor magyar kompozícióiból válogatott lemezt. (S. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.