Zagolni szabad?

Eddig mintegy harminc kiadó jelezte részvételét a budavári könyvünnepen, amelyet - sorrendben immár hatodszor - szeptember 5-7. között rendeznek meg Budapesten a Szentháromság téren. Bakó Annamária, a Litea Könyvesbolt és Teázó vezetője, aki a rendezvény ötletgazdája és főszervezője, arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idei alkalomnak három kulturális jubileum adja a keretét: a Biblia éve, a reneszánsz éve és a Nyugat megjelenésének századik évfordulója. A rendezvény hagyományos támogatói - a budavári önkormányzat, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Litea - mellé az idén felsorakozott az Országos Széchényi Könyvtár.

 

 

 

A budavári könyvünnepet a szervezők általában is olyan seregszemlének szánják, ahol főként a kis kiadók, egy-egy szakterületre koncentráló könyves műhelyek mutathatják be köteteiket. Olyan könyveket ismerhetnek meg az olvasók a Szentháromság téren felállított pavilonokban, amelyek a nagy könyváruházakba csak elvétve jutnak el. Bakó Annamária két kötetet említ ízelítőül ezek közül: gróf Nádasdy Borbála önéletrajzi írását Zagolni szabad? címmel a szlovákiai Méry Ratio kiadó jelentette meg (a mű címe a szerző gyermekszájkiszólását idézi). A kötet huszadik századi történelmünk izgalmas és tanulságos látlelete egy történelmi főrendi család tagjától.

Legalább ilyen érdekfeszítő korfoglalat az a könyv, amely Koller Edit feljegyzéseit tartalmazza (Napló-töredelmek, Vadló Kiadó): a neves várbéli galériás, Koller György özvegye a rendszerváltás előtti időszak kulturális-szellemi-politikai életének sok jeles személyiségét látta vendégül házukban.

A könyvünnep megnyitója péntek délután 16 órakor lesz, ekkortól látható az a kamarakiállítás, amely a debreceni illetőségű református lelkész és költő, dr. Ötvös László Bibliagyűjteményét mutatja be. A 100 éves Nyugat emlékének és szellemének szentelt vasárnapon délután ingyenes, folyamatos filmvetítésen a Magyar Kultúra Alapítvány székházában portréfilmeket láthatnak az érdeklődők a Nyugat legendás szerzőiről. A Mátyás-templom előtt felállított színpadon pedig író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, műsorok, hangversenyek, gyermekszínházi előadások követik egymást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.