Nem jár a giga

Az idén elmaradnak a gigasztárok Budapestről, de nem csak azért, mert egyre kevesebben vannak. A magyar koncertpiac nincs válságban, épp csak a hazai közízlést próbálja kiszolgálni. A nagy költségvetésű produkciók pedig szponzorok híján nem érnek ide.

 

 

 

Akkor lehet egy sztárzenekart Budapestre csábítani, ha a koncertturnéján épp útba esünk, és ha van megfelelő szabad helyszín, mint például az Aréna - mondja Borsos László, az egyik legnagyobb hazai koncertszervező cég, a Live Nation Hungary ügyvezető igazgatója. Elképzelhető ettől függetlenül is leszerződtetni valakit, ám a kivételek drasztikusan megdobják a költségeket, így erre ritkán van precedens. De mint a példákból látszik - Madonna kifejezetten körbeturnéz minket, szeptember 23-án például Bécsben lép fel -, nem elég, hogy az előadó a környéken jár, a helyszín kiválasztásában a helyi piaci viszonyok is szerepet játszanak. A magyar lemezeladások folyamatos csökkenése nem a legvonzóbb egy-egy zenekar menedzsmentjének, különösen, hogy kis ország kis piacáról van szó. Mindenki teli stadionok előtt szeret fellépni, ahelyett, hogy pár ezer - akármennyire lelkes - rajongó kedvében járna.

Persze biztos lenne olyan gigaelőadó, aki akár még a Puskás Ferenc Stadiont is megtöltené. Hogy ki számít ma gigasztárnak? Gerendai Károly, a Sziget fesztivált rendező cég ügyvezetője szerint jelenleg öt produkció tartozik ebbe a kategóriába: a U2, Madonna, a Rolling Stones, a Pink Floyd és Robbie Williams. Ez a klub egyébként folyamatosan szűkül: Michael Jackson is idetartozott egykor, vagy az olyan média által "felfújt" előadók, mint Britney Spears vagy Justin Timberlake.

Ezek az abszolút ászok viszont olyan magas költségvetést tennének szükségessé, hogy szponzor bevonása nélkül nincs esély a koncertjükre. Az utóbbi években jöttek ugyan nagy nevek, ám az idén úgy tűnik, elkerülnek minket a gigasztárok. Ennek az is lehet az oka, hogy ebben az évben kevesebb a stadionturné. Borsos szerint korai kijelenteni, hogy egyáltalán nem jönnek, mert még akár egy szponzor is "beeshet". Azt már Gerendai Károly teszi hozzá: nem látja a budapesti könnyűzenei koncertfelhozatalt tragikusnak, bár Bécs és Prága jóval előttünk jár.

Borsos szerint Bécsben azért van megállója minden gigasztárnak, mert ott léteznek olyan cégek, amelyek a támogatói szerepkört vállalják (illetve ott nagyobb a koncertre járó közönség, és a fizetőképes kereslet is). Ezek után kérdés, hogy ugyan ki finanszírozza például Madonna montenegrói fellépését. A szakemberek szerint az utóbbi években ezekben a déli államokban is kialakult a megfelelő logisztikai és gazdasági környezet: a határok könynyebben átjárhatók, épültek autópályák, illetve színre léptek olyan tőkeerős vállalkozások, amelyek a gyors reklám lehetőségét látják egy-egy ilyen kulturális esemény támogatásában. Mindemellett a délszláv államokban a rajongók sokáig el voltak zárva kedvenceiktől, ezért hajlamosak akár mélyebben a zsebükbe nyúlni.

A Sziget speciális helyzetben van, nem is igazán értelmezhető a hazai koncertpiac keretein belül - érvel Gerendai. Mivel a rendezvény közönségének nagy része külföldi, figyelembe kell venniük a nemzetközi trendet. Ez különösen azért bonyolítja a helyzetet, mert a hazai közízlés nagyon lemaradt az európaihoz képest. Néhány szervező próbálkozott ugyan kurrens zenekarok önálló koncertjeivel, de ezek többnyire vagy nagyon kevés ember előtt zajlottak, vagy le kellett mondani őket (idén tavasszal például a svéd The Hives a gyenge jegyeladások miatt mondta le a fellépést a koncert előtt pár nappal). A Szigeten pedig kompromisszumos megoldásokkal próbálták a szervezők a fellépők listáját összeállítani. Egy külföldinek például nem biztos, hogy a Jamiroquai érdekes, míg a hazai rajongótábora jelentős. Viszont a Kooks vagy a Killers neve itthon cseng kevésbé ismerősen. Néhány olyan zenekar van, amelyik mindkét fronton megfelel. Ilyen volt az idén a R.E.M. A Sziget tulajdonképpen kulturális missziót folytat, de Gerendai hangsúlyozza, hogy a rendezvény önmagában nem elég az ízlésformáláshoz. A Petőfi rádió, a radiocafé, az MTV és a Wan2 magazin segítségével is terjednek a progresszívebb irányzatok. (A Volt Fesztivál viszont elsősorban a hazai ízlést szolgálja ki, csak egy-egy kakukktojás férhet bele.)

Gigasztár a Szigeten valószínűleg soha nem fog fellépni, egyrészt a produkció ára miatt, másrészt technikailag sem kivitelezhető, mivel ők önálló színpaddal és technikával érkeznek. Azaz nem férnének el a Sziget legnagyobb színpadán sem. Viszont a következő szintet képviselő, élvonalbeli együttesek fellépése elképzelhető, mint a Red Hot Chili Peppers, a System of a Down vagy a Metallica. Ezek ugyanis egy kategóriában vannak az idén fellépő Iron Maidennel és a R.E.M.-mel.

Robbie Williams, aki könnyedén megtölt egy stadiont
Robbie Williams, aki könnyedén megtölt egy stadiont
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.