Indulatok Kaposváron

"Örömmel jelentem be, hogy az igénytelenség megérkezett; az igénytelenség egy az én személyemben, az igénytelenség kettő Selmeczi György személyében" - nyitotta meg tegnap délután az évadot a Kaposvári Csiky Gergely Színház új igazgatója, Schwajda György.

 

A júli us elsejével kinevezett direktor ezzel az évadzárón elhangzottakra reagált, ahol is elődje, Znamenák István kijelentette: "itt az elmúlt harminc évben a kaposvári színházat az igényesség jellemezte, és mostan nagyon tessenek vigyázni, mert most következik az igénytelenség korszaka". Schwajda György hozzátette: "60 év után most tudtam meg, hogy az igényesség nem egy belső szükségszerűség ..., hanem az igazgatói rendeletekre vagy utasításokra változik".

Magáról az új évadról kevés szó esett. Egyáltalán nem említették a nagyszínpad hét, a stúdió két bemutatóját, és az évek óta esedékes felújítás kérdését sem. Az igazgató bejelentette: Selmeczi György személyében új zenei vezetőt kap a színház, társulati igényre visszaállítják a hétfői szünnapot, és szűkös anyagi helyzetük miatt kötelezettséget igazgatói aláírás nélkül nem vállalhat senki.

A Znamenákot utódjaként javasló korábbi igazgató, Babarczy László cáfolta, hogy az évadzárón az és úgy hangzott volna el, ahogy Schwajda felidézte. Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt: információi szerint nem lesz elegendő a működésre az önkormányzat által év elején jóváhagyott 756 millió forint, ígérte, biztosítani fogja a nyugodt, színvonalas munka anyagi feltételeit. A társulat legnagyobb kitüntetésének számító Komor-gyűrűt a kollégák titkos szavazata alapján Sarkadi Kiss János vehette át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.