Goldenblog: nincs net verseny nélkül

Eleinte a "kedves naplóm" típusú önvallomások voltak túlsúlyban. Az utóbbi egy-két évben egyfajta korszakváltásnak lehetünk szemtanúi: megjelentek a különféle témákra specializálódott oldalak, s bár a bloggerek nagyon különbözőek, bizonyos stílusjegyek vagy tematikák mentén kategorizálhatók. A hvg.hu negyedik alkalommal hirdetett versenyt a magyar blogközösségnek. Az idei Goldenblogon tíz versenykategóriába sorolták e heterogén közösséget.

 

 

A zsűrizésben részt vettek a tavalyi győztesek, a hvg.hu szerkesztői és a közönség. A verseny, a legjobbak kiválasztásán túl, nyilvánosságot adott az eddig csak a virtuális térben rejtőzködő tehetségeknek. A júniusban startolt több mint hétszáz blog augusztus közepén ért célba.

A gyakran komoly közösséget és véleményformáló erőt is maguk mögött tudó blogok, nem elhanyagolható médiatényezővé váltak. A "mainstream" kategóriában azon oldalak versenyeztek, amelyek nagy olvasottságú portálok, szervezetek égisze alatt vagy támogatásával működnek. E "profi" kategória tagjait az amatőröktől elválasztva zsűrizték: csak a közönség szava döntött. Így dőlhetett el, hogy mely "mainstream" blognak van a legnagyobb és legelhivatottabb olvasótábora. A közéleti és politikai kérdések legkülönfélébb interpretációját felvonultató kategóriában több indexes blogger is feltűnik, mint például Tóta W., Tékozló Homár. De az élen egy magát konzervatív, neokonzervatív, libertáriusnak aposztrofáló blog áll, a Konzervatórium. Aki felül tud emelkedni a honi politikai fel- és megosztás kényszerétől, érti miért.

Az egy-egy, sokakat foglalkoztató téma köré szerveződő, folyamatosan új információkkal bővülő hírblogok élén érdekes módon egy Szerbiát bemutató blog nyert. Sőt, a Serbia Insajd az összetett versenyben is az élen végzett. A fiatal újságíróbagázs kíméletlen őszinteséggel elemez, szembesít, leleplez.

"Nem érti? Nem érzi? Elbizonytalanodott? Tele van kínzó kérdésekkel? Szeretne érteni a focihoz? A Judapédia mostantól eligazítja." E sorokat olvasva nem nehéz kitalálni, hogy zsidósággal foglalkozó oldalon járunk, de nem a szokványos hangvételben. A Judapest provokatívan, merész önreflexióval, néhol bátor (ön)iróniával nyúl az amúgy kényes témákhoz. Így méltán vívta ki a komplex kategória első helyét.

Az ismeretlen ismerős: Gus, a komplex kategória második helyezettje. "Melegen ajánlom" rovatát azért indította, hogy összegyűjtse azokat a szolgáltatókat, akik a minőségi munka mellett úgymond "melegbarátok". A coming out fontosságáról nem csupán "papol", hanem saját történetével és tapasztalataival segíti a még rejtőzködőket. Gus bájos könnyedséggel tudósít élete eseményeiről, gondolatairól és érzéseiről. Melegen ajánlom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.