Fa Kató és a treff hetes

Banga Ferenc grafikusművész spiccvasakat gyűjt. Kizárólag olyanokat, amelyekre saját maga vagy valamelyik ismerőse, barátja bukkan rá az utcán; csereberéről, vásárlásról szó sem lehet. Gyerekkorában olvasott egy novellát, melynek főhőse talált egy kártyalapot, és elhatározta, arra szánja az életét, hogy talált lapokból összeállít egy pakli kártyát. Idős korában volt már vagy tizenöt kőr ásza, nem volt treff hetese, ám nem adta föl soha, megszállottan kereste azt.

 

Amikor Banga elolvasta az írást, arra gondolt, ő spiccvasakat fog megszállottan keresni. Hogy miért pont erre gondolt, azt ma már talán maga sem tudja pontosan. Nehéz megmagyarázni, hogy miért lesz valakiből gyűjtő, és miért pont a kiválasztott tárgysorozat lesz a vágy titokzatos tárgya. Hiszik vagy sem: él közöttünk olyan, aki víztornyokat gyűjt, egy budapesti társaság magukra hagyott villamossíneket, de olyan is akad, aki mozdonyfüttyökre vadászik, más bagolyfigurákra.

Spilák Zsuzsa fotográfus gyűjtők nyomába eredt, igaz, a fentieknél kevésbé különleges tárgyvadászokat talált, azokat viszont nem csupán lefényképezte, de alaposan ki is faggatta szenvedélyükről. A munka végeredménye szeptember 11-ig látható a Mai Manó Házban. Valamennyi riportalanyát egy képpárral mutatja be, mely alatt kicsi füzet található, abban pedig bővebb interjú olvasható a főszereplővel. A fotók szépen komponáltak, rendben lévők, ám azokat nézegetve az emberben motoszkál valami hiányérzet. Előbb maga sem tudja, mit hiányol, csak lassan ugrik be: hát persze, a messzire révedő, megszállott, kissé hóbortos tekinteteket! A bolondos, különc fazonokat.

S, hogy helyettük miért csupa kedves és normális embert látunk, arra hol a képek, hol az interjúk adják meg a választ. Ott van például a kaktuszgyűjtő, aki az interjúfüzetben olyan szeretettel beszél növényeiről, mintha arra is képes lenne, hogy ölében dédelgesse őket. Vagy ott van a hangszergyűjtő, aki a róla készült fényképen úgy bástyázza magát körbe szintetizátoraival, mintha a világ rondaságaitól védenék. Megtudhatjuk, hogy a babagyűjtők (miként amúgy a többiek is) mélyen beleássák magukat dédelgetett tárgyaik múltjába, történetébe, mesélnek az 1800-as években készített fürdőbabákról, a láb helyett állványon álló Fa Katóról és egyéb érdekességekről. Látunk képeket, olvashatunk szöveget söröskorsó-, varrógép-, gyufásdoboz- meg rendőrrelikvia gyűjtőről is, ám a gyűjtőszenvedély mibenlétéről mégiscsak Spilák fogalmaz a legpontosabban. Szerinte a gyűjtő kapaszkodókat keres ebben az értékzavaros világban, saját univerzumot épít, melyben ő írja a szabályokat, ő húzza meg a határokat. Amikor tárgyaival babrál, kutat vagy rendszerez, akkor egyfelől relaxál, meditál, másfelől értéket hoz létre, amelyet később közvetít a világnak. Amely ezt az értéket vagy begyűjti, vagy sem. De ez már legyen az ő dolga.

Furman Attila, a rendőrrelikviák gyűjtője Spilák Zsuzsa képén
Furman Attila, a rendőrrelikviák gyűjtője Spilák Zsuzsa képén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.