Lakiteleki Mozgókép Szemle: az Úton-útfélen nyerte a fődíjat

Szabó Attila Úton-útfélen című munkája kapta a Lakiteleki Népfőiskolán pénteken véget ért Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek XIII. Mozgókép Szemléjének fődíját.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek Mozgókép Szemléjét november 6. és 8. között. A Fedezzük fel a Kárpát-medencét témával kiírt felhívásra 89 nevezés érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott be - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a filmszemlét rendező Lakiteleki Népfőiskola alapítója pénteken az MTI-vel.

A Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező által vezetett zsűri a filmszemle fődíját, az Országgyűlés 500 ezer forintos különdíját a Szabó Attila által rendezett, Úton-útfélen című alkotásnak ítélte. A film riportere pedig megkapta a Heti Válasz című lap különdíját.

A Református magyar vagyok, mindörökké az maradok! - Tamás Ilonka néni 100 éve című, Kiss Réka rendezte film kapta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos, valamint a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnázium különdíját. A nap filmje is ez az alkotás lett, így a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneiskola és a tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnázium különdíját szintén elnyerte.

A nagyfa árnyékában című film, Somogyvári Rudolf rendezése nyerte a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100 ezer forintos, valamint a gödöllői Szent István Egyetem és a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját.

Az Álmomban rétisas szállt a kertünkbe... című alkotás, Cséke Zsolt rendezése a zsűri 200 ezer forintos különdíja mellett a Magyar Nemzet és a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium különdíját is elnyerte.

Jánosi Antal filmje, az Isten csavargója: Kiss Benedek portré szintén 200 ezer forintos különdíjat kapott a zsűritől, emellett a film főszereplőjét, Kiss Benedeket a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíjával jutalmazták.

Ugyancsak a zsűri 200 ezer forintos különdíját kapta meg a Kecsenovity Egon és Zsolnai Ákos által rendezett Kicsi Klájd és a nagyvilág II. című alkotás, Balogh Ernő Bábu az univerzumban című filmje, valamint Fuszenecker Ferenc Sárga, piros, kék... Ferkovics József útja című műve, az utóbbi film a Kairosz Könyvkiadó különdíját is elnyerte.

Szoboszlay Péter Minden fillér pénz! című alkotása kapta a Hír TV, a Petőfi Népe és a Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium különdíját. Az Erményiné Major Teréz által rendezett Visszaemlékezés című film a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, Szombatfalvi Katalin A korondi tál útja című alkotása pedig a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját nyerte el.

Lakitelek Önkormányzatának különdíját a Vándorlások - Emlékképek a hatvanéves Magyarkanizsai Írótáborról című, Csubriló Zoltán által rendezett film kapta.

A pénteki díjkiosztó ünnepségen - amelyen a díjnyertes filmekből vetítést is rendeztek - a díjakat Sára Sándor és zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor külön köszöntötte Sára Sándort, aki november végén ünnepli 80. születésnapját, és elmondta, hogy a jövő évi filmszemle felhívását december közepén teszik közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.