L. Simonék ismét átalakítják a műemlékvédelmet

L. Simon László a dégi Festetics-kastély tófelújításának átadásán is előrevetítette a műemlékvédelemben várható változtatásokat. Mint az örökségvédelmi terület új gazdája, a miniszterelnökségi államtitkár nemzeti kastélyprogramot hirdetett, és az állami kezelésű kastélyokat, műemlékeket gondozó Forster Központ további bővítését ígérte, már-már úgy rémlett, szinte újraszervezik az elmúlt ciklusban ízeire szedett műemlékhivatalt.

L. Simon László hangsúlyozta: a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elkészítette azt az országos kastélyfelújítási programot, amely Fejér megyét mintaprogramként kezeli, és átfogó kastélyturisztikai koncepcióban gondolkodik.

Új kastélyprogram készül. Dégen a tó egy részét már rendbe rakták

Kovács Bence / Népszabadság/archív

Közölte, hogy a Forster Központba visszakerülnek azok a feladatok, amelyek korábban átkerültek a Lechner Tudásközpontba. A Nemzeti Múzeumról leválasztják "a nem odaillő feladatokat", így például a következő hónapokban a Nemzeti Örökségvédelmi Központot (NÖK) a Forsterbe helyezik át.

Megjegyezte: ezt követően áttekintik a teljes vidéki kastélyportfóliót, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében lévő kastélyok közül a fejlesztésre szorulók vagyonkezelői jogait szintén a Forsternek adják.

Jelezte, hogy a Forster Központnál jelenleg nyolcmilliárd forintnyi uniós fejlesztés van folyamatban építészeti kivitelezés, tervezés és parkrekonstrukció formájában. A következő, 2020-ig tartó időszakban további jelentős forrásokat akarnak a központnak juttatni hasonló feladatokra, így a meglévő és az átvett műemlékállomány szakszerű megújítása és tartalommal megtöltése is a központ feladata lesz.

L. Simon László megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint a magántulajdonban lévő ipari és egyéb műemlékállomány további pusztulásának megakadályozása érdekében újra kell gondolni a műemléki védettségeket, mert sok esetben akadályozza a tulajdonosok felújítási szándékát. "Nem lehet minden kastélyból szállót vagy múzeumot csinálni, ezért a műemlékvédelmi szakma gondolkodásának középpontjába a tartós működtetésnek és a vagyongazdálkodásnak kell kerülnie" – fogalmazott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.