L. Simon feje nem volt elég, hullik másoké is

Nem torpannak meg a budavári rekonstrukciók L. Simon László távoztával, de menesztik a kádereit. Elsőként a Forster Központ elnökét. Sárváry Istvánt, az állami műemlékeket kezelő Forster Központ igazgatóját is menesztette augusztus 15-i hatállyal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mindez nyilvánvaló következménye annak, hogy Lázár a közelmúltban megszabadult a műemlékvédelem területét felügyelő államtitkárától, L. Simon Lászlótól, akinek Sárváry bizalmi embere volt. Egyelőre egyikük hivatali utódát sem nevezték meg, bár egyes forrásaink szerint a Forster elnöki székére, de legalábbis fő projektjének, a kastélyprogramnak vezetésére esélyes Virág Zsolt, a sokadik köteténél tartó kastélylexikon szerkesztője, aki számos uniós támogatással futó kastélyfelújításnak volt eddig is szakértője, tervezője.

Sárváry István 2015 májusától – elődjének, Sághi Attilának hirtelen lemondását követően – töltötte be a Forster Központ elnöki tisztét. Korábban olyan ingatlanfejlesztési posztokon volt L. Simon László segítségére, mint például a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. vezetőjeként a szentendrei művésztelep műteremlakásainak és más vidéki alkotóházaknak a rendbetétele, de szerepet vállalt a Várkert Bazár és a Vigadó felújításában is, majd L. Simon mellett volt helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen. A Forster Központ elnökeként sikerült befejeznie néhány megörökölt, csúszásban lévő uniós támogatású műemléki projektet, köztük az ozorai vár új létesítményeinek vagy a somogyvári látogatóközpontnak kiépítését.

Vajon L. Simon és Sárváry menesztése késleltetheti-e a budai várpalotába visszaépíteni tervezett testőrpalota és lovarda kivitelezési munkáit? Érdeklődésünkre a projektet ismerők nemmel válaszoltak. Az elmúlt hónapokban a Lázár János és L. Simon László között elhidegült viszony inkább már hátráltatta az építés megkezdését, holott a kivitelezőt már rég kiválasztották. Erre utal, hogy az államtitkár távozása után szinte azonnal szerződést kötöttek és meg is indult az építkezés.

A HVG információi szerint személycsere várható a vári fejlesztéseket koordináló Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. élén is, keresik Plézer Gábor utódját, illetve a Várkert Bazárt és a budavári intézményeket kezelő Várgondnokság élén sem jósolnak hosszú jövőt az L. Simon által igazgatói székbe ültetett volt zalaegerszegi polgármesternek, Gyutai Csabának.

Aggodalmat keltő metódus
Forsternél húsz kastélypályázatot készítettek a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. Eddig már pozitív döntés született a majki Kamalduli Remeteségről, a sümegi püspöki palotáról, az egri várról és hat kastélyról. Egy új rendelet szerint a támogatás egészét lehívhatják előlegként a nyertes pályázók. Tehát anélkül kaphatják meg előre a teljes összeget az államtól (pályázatonként akár maximum másfél milliárd forintot), hogy egyetlen kapavágást tenniük kellett volna vagy hogy az unió kifizette volna a pályázott összeget az államnak. Ez aggodalmas az Európai Bizottságban is: megkérdőjelezik a pénz rendeltetésszerű felhasználását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.