Kultúrprogram az idegenellenesség ellen

Egy múlt évi felmérés szerint nőtt a nyíltan idegenellenesek aránya. Ezzel párhuzamosan csökkent azoké, akik mérlegelnék, milyen nemzetiségű menedékkérőt engedjünk be az országba, így térségünkben Magyarország lett az egyik legelutasítóbb állam. Ezen szeretne változtatni a „Köztünk élnek. Ismered őket?” című kulturális rendezvény, melynek célja, hogy megkönnyítse a bevándorlók beilleszkedését, és elfogadóbbá tegye irántuk a magyar társadalmat.

A "Köztünk élnek. Ismered őket?" című ingyenesen látogatható eseményt – mely az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg – 2013. június 1-jén és 2-án 10.00–18.00-ig tartják a Millenáris D csarnokában. További információ: www.koztunkelnek.hu.

A KSH adatai szerint a hazánkban tartózkodó bevándorlók száma 7 év alatt 19.194 főről 34.957 főre emelkedett, tehát számuk – a beilleszkedési nehézségek ellenére – meredeken növekszik. Többségük tanulási céllal érkezik Magyarországra, így végzettségük lehetővé tenné a munkaerő-piaci integrációt, a társadalmi előítéletek azonban megakadályozzák ezt, és nem tudnak részt venni a gazdasági, a társadalmi és a kulturális életben.

Az Európán kívülről érkező bevándorlókról a magyar társadalom többsége csak felszínes tudással rendelkezik. Ennek oka elsősorban az ismeretlentől való félelem. Nem megfelelő a kultúrák közötti párbeszéd, kevés olyan program van, ahol a migránsok és a magyar állampolgárok találkozhatnának, megismerhetnék egymás kultúráját (étkezési szokásait, nyelvét, történelmét, zenéjét stb.), ami elősegítené a jobb megértését.

Ízelítő a programból:

Kerekasztal-beszélgetések, színházi előadás, filmvetítések, interaktív divatbemutatók,

kóstolók (afrikai, ázsiai, karibi ételkülönlegességek, kínai teaszertartás)

tánctanulás, ismerkedés különleges sportokkal (törzsi táncok, kizomba, olizás)

közös zenélés és kézműveskedés (kínai csomózás, hangszer- és ékszerkészítés)

gyerekprogramok (Ringató foglalkozás, meseolvasás idegen nyelven, tánc, játékok).

 

Rendezvény az idegengyűlölet ellen
Rendezvény az idegengyűlölet ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.