Szünidei táborok: kulturált nyár

Iskolás gyereket nevelő családok sokaságára vár idén nyáron is a feladat, hogy megtervezzék, megszervezzék, kifizessék vagy kivitelezzék annak a tizenegy hétnek a programját, amikor szünetel a tanítás. Nem kérdéses: a nyár az év legnagyobb gyerekes biznisze.

Akik az összevont napközis táborokénál érdekesebb programot akarnak biztosítani és meg is tudnak fizetni a gyereküknek, azok évről évre gazdagabb kínálatból válogathatnak. A kereslethez igazodó nyári tábori ajánlatban a sport és az egyéb mozgásos élménytáborok mellett egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kulturális-kreatív témakörre épülők.

Földi Andrea jelmeztervező, aki budapesti általános iskolákban tart jelmezkészítő foglalkozást kisiskolásoknak, köztük hátrányos helyzetű gyerekeknek is, két éve vágott bele a nyári táboroztatásba. Mint mondja, utánanézett, és látta, hogy semmilyen törvényi előírás nem köti a táborszervezőket, ami esetében – miután a szükséges szakmai tudása és a hivatásához szükséges végzettsége is megvan – csak megkönnyítette a felkészülést, de az önjelölt sztárcsinálók számára korlátlan lehetőségeket rejt. Pedig a táboroztatás nem gyerekjáték, a résztvevőknek reggel nyolctól délután négyig kell – ottalvós táborok esetén még tovább – folyamatos elfoglaltságot biztosítani.

Jelmeztervező, fotós és színjátszó táborok – művészképzést nem ígérnek, csak értelmes szünidőt.

A kreatív tábori tematika, mint amilyen a jelmezkészítős táboré is, valójában játékos tanulást jelent, és nem tehetségkutatás és nem pályaorientáció. Egyheti táborozás után még senkiből nem lesz művész, viszont – mint arra Földi Andrea rámutat – a kreatív, a problémát többféle módon megközelítő gondolkodásmód kiteljesedéséhez egy hét együttlét jelentős részben hozzá tud járulni.

A hatalmas kínálatból ki kell tudni tűnni, a fizetőképes keresletet jelentő szülőket meg kell tudni nyerni. A jelmezkészítés titkai néven futó tábor a Katona József Színházban lesz, ami a kívülállók előtt amúgy zárt helyszín, és a tábort meghirdető, jó nevű jelmezkészítő személye miatt is igazi kuriózum. Akárcsak Budapest felkapott negyedében, az újlipótvárosi Pozsonyi úton működő Noha Stúdió és Alkotóműhely, ahol látványosan megugrott a kulturális tábori kínálat. Mert van rá igény. A saját mesekönyvet ígérő Pagony Meseíró Táborra, az Apró Színház színjátszó táborára és a kerámiatáborokra egyaránt. Nemes Nati, a Noha alapítója szerint egy-egy gyerek két-három táborban vesz részt nyaranta: ennyi időt kell kitölteni a dolgozó szülők és nagyszülők mellett.

Nyári kulturális táborokat színházak mellett múzeumok is hirdetnek. Az értelmes nyári elfoglaltságot keresőknek heti több mint harmincezer forintos átlagárakra kell felkészülniük. És arra, hogy jövőre még korábban észbe kapjanak, hiszen a legérdekesebb programokra már tanév közben betelnek a helyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.